Šta nam sve govori nizak krvni pritisak?

Zdrav život
Šta nam sve govori nizak krvni pritisak?
Neke osobe čitav život imaju nizak pritisak. Problemi sa niskim pritiskom naročito su izraženi tokom naglih promjena iz hladnog u toplo vrijeme. Naime, toplota uzrokuje širenje krvnih sudova, gdje krv ide u periferne sudove tijela i pritisak dodatno pada.

Neke osobe čitav život imaju nizak pritisak. Problemi sa niskim pritiskom naročito su izraženi tokom naglih promjena iz hladnog u toplije vrijeme. Naime, toplota uzrokuje širenje krvnih sudova, gdje krv ide u periferne sudove tijela i pritisak dodatno pada.

Niskim krvnim pritiskom smatra se svaki koji je niži od 80 za donji i 120 za gornji. Simptomi koji se javljaju su: nestabilnost, gubitak ravnoteže, pospanost. Naime, ukoliko ste često umorni, nedostaje vam energije, vrti vam se u glavi, vjerovatno imate hipotenziju. Nizak pritisak najčešći je kod žena u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama.

Hipotenzija može da se javi i kao posljedica dehidracije, kardiovaskularnih bolesti, bakterijske infekcije. Bitno je voditi računa o ishrani.

Načini regulisanja niskog pritiska:

- Unošenje dovoljno količine tečnosti i soli. Naime, so pomaže da se voda zadrži u organizmu. Kao lijek za hipotenziju može poslužiti čaša crnog vina pred ručak i za večeru, jer je crno vino bogato flavonoidima i dobar je antioksidans.
- Neophodno je unositi što više napitaka, supa, čorbi (slanija hrana je prirodan lijek za nizak pritisak).
- Osobama koje imaju nizak pritisak može da pomogne i umjereno hladan tuš poslije ustajanja.
 Takođe, pritisak je najniži u prvom satu nakon jela, ali ovaj problem umanjiti ćete ako jedete češće a manje obroke.

Ne propustite