Ukusna piletina na kineski način
Pileće bijelo meso isjeći na krupnije kocke, praziluk očistiti i isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati
Sastojci:
- 500 g pilećeg bijelog mesa
- 1 struk praziluka
- 1 kašičica rendanog korena đumbira
- 2 čena bijelog luka
- 50 ml soja sosa
- 1 kašika meda
- 1 veća crvena paprika roga
- 300 g smeđih šampinjona
- 200 g integralnog pirinča
- so, biber, ulje
Priprema:
1. Pileće bijelo meso isjeći na krupnije kocke, praziluk očistiti i isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati.
2. Crvenu papriku očistiti od sjemena i peteljke i isjeći na štapiće, smeđe šampinjone na listove.
3. Na malo ulja propržiti praziluk i bijeli luk, a potom dodati piletinu te i nju kratko propržiti.
4. Preliti mješavinom soja sosa i meda, dodati šampinjone i nadalje dinstati u sopstvenom soku dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Ubaciti crvenu papriku, dodati začine po uksu i sve zajedno dinstati dok piletina ne omekša.
6. Integralni pirinač obariti u slanoj vodi i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.
(Posaljirecept.rs)