Pljeskavice od ribe i povrća

Glavna Jela
Pljeskavice od ribe i povrća
Tepsiju prekriti papirom za pečenje, nauljiti je, pa u nju položiti očišćene osliće. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Potom meso ribe odvojiti od kostiju, a zatim ga sitno isjeckati ili samljeti.

Sastojci:

  • 2 oslića
  • 2 glavice crvenog luka
  • 100 g celera
  • 2 crvene paprike roge
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • 3 kašike mljevenog lana
  • 2 kašike posnog majoneza
  • so, biber, ulje

Priprema: 

1. Tepsiju prekriti papirom za pečenje, nauljiti je, pa u nju položiti očišćene osliće. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Potom meso ribe odvojiti od kostiju, a zatim ga sitno isjeckati ili samljeti.
2. Crveni luk, korjen celera i crvene paprike očistiti i isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti crveni luk, a zatim dodati celer i crvenu papiku pa sve zajedno pržiti dok povrće ne omekša.
3. Mljeveni lan preliti sa 1 dl mlake vode i ostaviti da nabubri.
4. Prohlađeno povrće sjediniti sa sjeckanom pečenom ribom, dodati peršun, kašu od lana, majonez i začine po ukusu. Dobro izmješati da bi se dobila ujednačena smjesa.
5. Od smjese oblikovati ćuftice i poslagati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih uljem i peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 min.

 

(Posaljirecept.rs)

 

Ne propustite