Pljeskavice od ribe i povrća
Sastojci:
- 2 oslića
- 2 glavice crvenog luka
- 100 g celera
- 2 crvene paprike roge
- 2 kašike sjeckanog peršuna
- 3 kašike mljevenog lana
- 2 kašike posnog majoneza
- so, biber, ulje
Priprema:
1. Tepsiju prekriti papirom za pečenje, nauljiti je, pa u nju položiti očišćene osliće. Peći ih u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Potom meso ribe odvojiti od kostiju, a zatim ga sitno isjeckati ili samljeti.
2. Crveni luk, korjen celera i crvene paprike očistiti i isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti crveni luk, a zatim dodati celer i crvenu papiku pa sve zajedno pržiti dok povrće ne omekša.
3. Mljeveni lan preliti sa 1 dl mlake vode i ostaviti da nabubri.
4. Prohlađeno povrće sjediniti sa sjeckanom pečenom ribom, dodati peršun, kašu od lana, majonez i začine po ukusu. Dobro izmješati da bi se dobila ujednačena smjesa.
5. Od smjese oblikovati ćuftice i poslagati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih uljem i peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 min.
(Posaljirecept.rs)