Prijedlog za ručak: Marinirana pileća krilca
Sastojci:
1 kg mesnatih pilećih krilaca
Za marinadu:
- 2 kašike senfa
- 2 kašike meda
- 4 čena bijelog luka
- 1 ravna kašičica soli
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica ljute mljevene paprike
- 250 ml svijetlog piva
Za prilog:
- 1 brokoli
- 4 šargarepe
- 2 mlade tikvice
Priprema:
1. Najprije pripremiti marinadu. Sjediniti senf, med, rendani bijeli luk, so, maslinovo ulje i mljevenu papriku. Dodati svjetlo pivo i dobro izmiješati.
2. Pripremljenu marinadu preliti preko pilećih krilaca pa ih ostaviti u frižideru da se mariniraju najmanje 120 min. Tokom mariniranja povremeno ih okretati.
3. Marinirana krilca presaviti, tako da se dobije oblik trougla i poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Preliti ih preostalom marinadom i peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene.
4. Dok se krilca peku, povrće očistiti, brokoli iskidati na cvjetove, tikvice i šargarepe isjeći na krugove. Pripremljeno povrće začiniti i propržiti u voku na malo ulja da omekša. Poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.
(Posaljirecept.rs)