Prijedlog za ručak: Sočni bataci u saftu
Paprike babure očistiti od peteljki i sjemena pa iseći na kockice, crni luk sitno isjeckati, a bijeli luk ispasirati.
Sastojci:
- 4 pileća bataka
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 crvene paprike babure
- 250 g pelata paradajza
- 4 kašike ulja
- mješavina začina, biber, so
Priprema:
1. Paprike babure očistiti od peteljki i sjemena pa iseći na kockice, crni luk sitno isjeckati, a bijeli luk ispasirati.
2. Pileće batake propržiti na malo ulja sa svih strana da porumene, a potom ih izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od bataka propržiti crni i bijeli luk, dodati papriku te i nju pržiti dok ne omekša.
4. Zatim dodati sjeckani pelat paradajza pa kratko prokuhati. Vratiti batake i nastaviti s dinstanjem, uz dolivanje vode po potrebi, dok meso ne počne da se odvaja od kostiju, a povrće ne omekša.
5. Pred kraj dinstanja, dodati začine po ukusu.
(Posaljirecept.rs)