Slani užitak: Rumeni kroketi od krompira
Sastojci:
- 400 g bijelog krompira
- 200 g mljevenog pilećeg bijelog mesa
- 2 struka mladog luka
- 1 žumance
- 1 kašika parmezana
- 200 g prezle
- so
- ulje
Za preliv:
- 100 ml majoneza
- 100 ml pavlake
- 1 kiseli krastavac
Priprema:
1. Krompir obariti zajedno s ljuskom, a potom ga oguliti i ispasirati.
2. Mladi luk očistiti i isjeći na kolutove, pa propržiti na malo ulja. Dodati mljevenu piletinu, te i nju kratko propržiti uz neprekidno miješanje.
3. Prohlađenu piletinu sjediniti s krompir-pireom, dodati žumance, parmezan i malo soli po ukusu, pa dobro izmiješati. Ukoliko je smjesa topla, ostaviti je da se prohladi.
4. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati krokete, pa ih uvaljati u prezle.
5. U tiganju ugrijati malo ulja i spuštati u njega po nekoliko oblikovanih kroketa i pržiti ih dok blago ne porumene sa svih strana.
6. Posebno pripremiti preliv. Umutiti majonez s pavlakom, te umiješati rendani kiseli krastavac.
7. Pržene krokete poslužiti s prelivom.
(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana)