Domaćinsko predjelo: Seoska pita

Topla predjela
Domaćinsko predjelo: Seoska pita
Domaćinsko predjelo: Seoska pita

Sastojci:

- 600 g mekog brašna
- 25 g kvasca
- 250 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 3 jajeta
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 350 g mladog sira
- 60 g masti
- 60 g putera
- susam

Ostalo:

- ulje (za premazivanje pleha)
- brašno (za posipanje pleha)

Priprema:

1. U mlaku vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i 1 kašičicu brašna. Promiješati varjačom pa ostaviti da nadođe.
2. U vanglu sipati polovinu brašna. Dodati so, 2 jajeta, ulje i nadošao kvasac te promiješati.
3. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti na toplom da naraste.
4. Nakon toga tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu pa ga premjesiti. Zatim ga podijeliti na 9 jufki pa i njih ostaviti na toplom da miruju 20 minuta.
5. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom.
6. Uzeti jednu jufku, pa je rastanjiti oklagijom i staviti u tepsiju.
7. Otopiti mast i puter na umjerenoj temperaturi, a potom nanijeti na tijesto i ravnomjerno rasporediti. Odozgo staviti mladi sir pa preklopiti drugim razvijenim tijestom. Postupak ponavljati dok se ne potroši sav materijal.
8. Posljednje tijesto premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Isjeći na trouglove pa ostaviti da nadođe.
9. Nakon toga peći u rerni zagiejanoj na 200°C dok ne porumeni (oko 45 minuta).

(pošaljirecept.rs) 

Ne propustite