Talijanska fantazija: Recept za najslasnije mesne okruglice punjene sa sirom

Glavna Jela
Talijanska fantazija: Recept za najslasnije mesne okruglice punjene sa sirom
Mesne okruglice kuhane u umaku od paradajza i poslužene s tjesteninom su talijanski klasik koji se jede širom svijeta. Probajte i ovu poboljšanu verziju s punjenjem od slasnog sira.

Mesne okruglice kuhane u umaku od paradajza i poslužene s tjesteninom su talijanski klasik koji se jede širom svijeta. Probajte i ovu poboljšanu verziju s punjenjem od slasnog sira.

Sastojci za kuglice:

- 225 grama mljevene junetine
- 225 grama mljevene svinjetine
- 1 veliko jaje
- 50 grama svježeg peršina
- 100 grama krušnih mrvica
- 1 čajna kašika soli
- ½ čajne kašike bibera

Sastojci za nadjev za kuglice:

- 220 grama kremastog svježeg sira
- 50 grama blanširanih listova špinata
- 1 kašika češnjaka u prahu
- 200 grama naribane mozzarelle

- 400 ml gotovog umaka od paradajza
- 400 grama tjestenine

Priprema:

1. Pomiješajte mljeveno meso, jaje, sitno narezan peršun, krušne mrvice, sol i biber dok ne dobijete glatku smjesu. Rukama izradite kuglice promjera oko 5 centimetara.

2. U drugoj zdjeli napravite nadjev za kuglice od kremastog sira, mozzarelle, blanširanog špinata i malo češnjaka u prahu. Dobro promiješajte smjesu pa ju ubacite u sredinu mesnih okruglica.

3. U tavi na umjerenoj temperaturi prepržite okruglice oko jednu minutu, pa im dodajte umak od rajčice. Kuhajte tako oko 15 minuta, dok se okruglice ne obrade termički do kraja.

4. Poslužite okruglice s dobivenim umakom i kuhanom tjesteninom.

(punkufer.hr) 

Ne propustite