Specijalitet iz rerne: Mladi krompirići u bijelom vinu
Sastojci:
- 1 kg mladih krompirića
- 2 krupnije glavice crnog luka (možete da upotrijebite i crveni luk)
- 6-7 listova lorbera
- 150 ml bijlog vina
- 75-100 g putera
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 veće glavice bijelog luka
- mirođija
- so i biber
Priprema:
1. Uzmite pleh dovoljno velik da stane krompir u dva sloja. Podmažite ga puterom.
2. Veće krompire isjecite na jednake komade, a manje ostavite cijele. Crni Luk isjecite na listiće.
3. U pleh najprije poredati red krompira, a zatim sloj luka. Dodati listove lorbera, preliti maslinovim uljem te ubaciti kockice putera.
4. Naliti bijelim vinom te posoliti i pobiberiti po ukusu. Pleh lagano prodrmati pa dodati još jedan sloj krompira i luka.
5. Glavice bijelog luka ostaviti cijele. Malo ih oljuštiti pa presjeći donji dio, tako da se vide presječeni čenovi.
6. Prekriti pleh aluminijumskom folijom i peći sat vremena na 190°C.
7. Nakon toga skinuti foliju pa peći još 15 minuta.
8. Na kraju posuti isjeckanom mirođijom i poslužiti.
(pošaljirecept.rs/Foto: Guliver/Thinkstock)