Pita kakvu niste probali: Zaludila je i najveće "pitoljupce"
Da, da, za pravu pitu potrebno je dosta vremena i spretnosti ne bi li se razvukle domaće kore. No, ne morate biti vrhunski kulinarski znalac da bi spravili pitu nalik onoj iz domaće radionice. Pomoću ovoga recepta dobit ćete ukusnu savijaču kojoj niko neće moći odoljeti.
Potrebno je:
- 1 pakiranje gotovih kora za savijače
- 5 – 6 tikvica
- 500 g bijelog kravljeg sira
- 5 jaja
- 5 kašika kiselog vrhnja
- 1 kašika griza
- kašika praška za pecivo
- vegeta, sol, biber
Priprema:
Oguljene i naribane tikvice ostavite posoljene 15-ak minuta, a zatim ocijedite rukama. Promiješajte s jajima, vrhnjem i grizom te dodajte začine po želji. U lim premazan maslacem složite list kore pa po njemu tikvicu, zatim smjesu od sira i onda stavite drugu koru koju rukama valja lagano zgužvati. Postupak ponavljajte sve dok imate nadjeva. Zalijte mješavinom jaja i vrhnja, narežite na kocke i pecite na 180 stepeni pola sata.
(dnevno.hr)