Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, kako god... SAVRŠENE SU!

Glavna Jela
Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, kako god... SAVRŠENE SU!
Crni luk sitno isjeckajte, krompir narendajte, a bijeli luk ispasirajte.

POTREBNO JE

- 500 g mljevene junjetine, 400 g krompira, 3 manje glavice crnog luka, 2 čena bijelog luka, 2 kašike
- brašna, 1 jaje, so, biber, suhi biljni začin ZA BEŠAMEL malo maslaca, 2–3 kašike brašna,
- 500 ml mlijeka, 200 ml pavlake za kuhanje, malo soli, biber, komadić sira

PRIPREMA

Crni luk sitno isjeckajte, krompir narendajte, a bijeli luk ispasirajte. Sve dodajte mljevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smjesu, a potom umiješajte i brašno, so, biber i mješavinu začina. Sve fino izmješajte da se smesa ujednači. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrijanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dvije-tri pune kašike brašna i miješajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mlijeko mješajući sve vrijeme. Dodajte pavlaku za kuhanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler) prelijte đulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.

(zena.blic.rs)

Ne propustite