Na malo drugačiji način: Pita sa špagetama

Glavna Jela
Na malo drugačiji način: Pita sa špagetama
Na malo drugačiji način: Pita sa špagetama

Sastojci:

- 6 listova kore za pitu

- 400 g šupljih špageta

- 5 jaja

- 2 dl kiselog mlijeka

- 500 g švapskog sira

- 300 g feta sira

- 150 g kačkavalja

- 3 kašike putera

- 2 dl mlijeka

- 1 prašak za pecivo

- so

Priprema:

1. Špagete obariti u slanoj vodi i ocijediti od suvišne tečnosti.

2. Posebno umutiti 3 jajeta, kiselo mlijeko, švapski sir, izmrvljeni feta sir, rendani kačkavalj, prašak za pecivo i malo soli. Zatim dodati obarene špagete i polako promiješati.

3. Puter otopiti na umjerenoj temperaturi i njime premazati okruglu tepsiju. Staviti tri kore za pitu jednu na drugu i svaku premazati puterom, vrhove kora ostaviti da padaju preko ivica tepsije.

4. Preko kora sipati pripremljeni fil i ravnomjerno ga rasporediti. Vrhove kora saviti ka unutra, odozgo prekriti preostalim korama, svaku premazujući puterom, poslagati ih jednu na drugu i vrhove saviti ka unutra.

5. Pripremljenu pitu unakrsno isjeći na parčad i preliti mješavinom preostalih jaja i mlijeka. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana)

 

Ne propustite