Na malo drugačiji način: Pita sa špagetama
Sastojci:
- 6 listova kore za pitu
- 400 g šupljih špageta
- 5 jaja
- 2 dl kiselog mlijeka
- 500 g švapskog sira
- 300 g feta sira
- 150 g kačkavalja
- 3 kašike putera
- 2 dl mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- so
Priprema:
1. Špagete obariti u slanoj vodi i ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Posebno umutiti 3 jajeta, kiselo mlijeko, švapski sir, izmrvljeni feta sir, rendani kačkavalj, prašak za pecivo i malo soli. Zatim dodati obarene špagete i polako promiješati.
3. Puter otopiti na umjerenoj temperaturi i njime premazati okruglu tepsiju. Staviti tri kore za pitu jednu na drugu i svaku premazati puterom, vrhove kora ostaviti da padaju preko ivica tepsije.
4. Preko kora sipati pripremljeni fil i ravnomjerno ga rasporediti. Vrhove kora saviti ka unutra, odozgo prekriti preostalim korama, svaku premazujući puterom, poslagati ih jednu na drugu i vrhove saviti ka unutra.
5. Pripremljenu pitu unakrsno isjeći na parčad i preliti mješavinom preostalih jaja i mlijeka. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana)