Prijedlog za ručak: Varivo od krompira, mesa i mrkve
Sastojci:
- 400 g junetine
- 1 kašika oštrog brašna
- 3 velike mrkve
- 3 velika krompira
- 1 velika glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 300 ml temeljca
- masnoća za kuhanje
- sol, biber
Koraci pripreme:
1. Meso nasjeckajte na kockice pa ga uvaljajte u brašno. Luk očistite i sitno ga nasjeckajte. Sitno nasjeckajte češnjak. Očistite krumpir i narežite ga na kockice. Ogulite mrkvu i narežite je na kolutiće ili kockice. Na masnoći pržite kockice mesa dok ne postanu sive. Stavite ih sa strane.
2. Na masnoću od prženja mesa dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast. Dodajte češnjak, pa kad zamiriši zalijte temeljcem. Dodajte meso i povrće, začinite solju, paprikom i biberom pa dodatno zalijte temeljcem tek toliko da sastojci budu pokriveni. Dinstajte u pokrivenoj posudi dok povrće ne omekša, a potom još u otkrivenoj desetak minuta.
(dobrahrana.jutarnji.hr)