Zapečeni krompir sa sirom: Recept za najslasnije jelo bez trunke mesa

Topla predjela
Zapečeni krompir sa sirom: Recept za najslasnije jelo bez trunke mesa
Ogulite krompire i narežite ih na tanke ploške ili četvrtine. Položite ih u veliku zdjelu.

Sastojci: 

- 1,5 kg krompira
- 500 ml kiselog vrhnja 
- 100 grama naribanog cheddar sira
- 50 grama naribanog parmezana
- 10 češnja češnjaka 
- svježe mljeveni papar po želji

Priprema: 

1 Ogulite krompire i narežite ih na tanke ploške ili četvrtine. Položite ih u veliku zdjelu. 

2 Krompiru dodajte dvije trećine cheddar sira, parmezan, vrhnje, češnjak i nešto papra. Velikom kašikom dobro pomiješajte dok se ne sažmu svi sastojci. 

3 Krompir s nadjevom prebacite u zdjelu za pečenje dubine oko 5 centimetara, po vrhu posipajte ostatak sira, pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stepeni oko sat vremena. 

4 Nakon pola sata izvadite krompire iz pećnice, kašikom pritisnite krumpire kako bi iscurio višak tekućine, pa nastavite peći. 

5 Zapečene i mirisne krompire poslužite samostalno ili kao prilog mesnom i ribljem jelu.

(Punkufer.hr)

Ne propustite