Zapečeni krompir sa sirom: Recept za najslasnije jelo bez trunke mesa
Sastojci:
- 1,5 kg krompira
- 500 ml kiselog vrhnja
- 100 grama naribanog cheddar sira
- 50 grama naribanog parmezana
- 10 češnja češnjaka
- svježe mljeveni papar po želji
Priprema:
1 Ogulite krompire i narežite ih na tanke ploške ili četvrtine. Položite ih u veliku zdjelu.
2 Krompiru dodajte dvije trećine cheddar sira, parmezan, vrhnje, češnjak i nešto papra. Velikom kašikom dobro pomiješajte dok se ne sažmu svi sastojci.
3 Krompir s nadjevom prebacite u zdjelu za pečenje dubine oko 5 centimetara, po vrhu posipajte ostatak sira, pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stepeni oko sat vremena.
4 Nakon pola sata izvadite krompire iz pećnice, kašikom pritisnite krumpire kako bi iscurio višak tekućine, pa nastavite peći.
5 Zapečene i mirisne krompire poslužite samostalno ili kao prilog mesnom i ribljem jelu.
(Punkufer.hr)