Ta divna tjestenina: Ukusni kaneloni sa sirom

Glavna Jela
Ta divna tjestenina: Ukusni kaneloni sa sirom
Ta divna tjestenina: Ukusni kaneloni sa sirom

Sastojci:

- 12 suhih listova za lazanje
- 350 g sitnog sira
- 40 g parmezana
- 200 g kačkavalja + 150 g za posipanje
- 100 g buđavog sira
- 50 ml maslinovog ulja
- 30 g putera
- 2 češnja bijelog luka
- 400 g  paradajza
- 1 kašičica šećera
- prstohvat bosiljka
- so

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti sitni sir, izmrvljeni buđavi sir, rendani kačkavalj i parmezan, pa dobro izmiješati.
2. U veću šerpu sipati dosta vode, dodati dvije kašičice soli i kuhati dok ne proključa. Spuštati po nekoliko listova lazanja i kuhati ih dok ne omekšaju. Zatim ih vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocijedili od suvišne tečnosti.
3. Posebno u dubljem tiganju zagijati maslinovo ulje i puter, pa propržiti dva češnja bijelog luka, isečenog na listove. Sipati pelat paradajza, dodati kašičicu šećera i bosiljak, pa kuvati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije umak željene gustine.
4. Na probareni list lazanje staviti punu kašiku nadjeva od sira i urolati. Na isti način oblikovati još rolnica.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati u nju punjene kanelone. Preliti ih umakom od paradajza i staviti u zagrijanu rernu na 200°C da se peče oko 30 min. Pred kraj pečenja posuti preostalim kačkavaljem i vratiti u rernu dok se sir ne rastopi.

(pošaljirecept.rs) 

Ne propustite