UKUSAN RUČAK: Zapečeni kremasti krompir!
Ako niste sigurni šta spremiti za ručak vašim najmilijima onda je kremasti krompir pravi izbor za vas.
Sastojci:
glavica crvenog luka
2 kg krompira
tri kašike putera
četiri čena bijelog luka
šolja pileće supe
dvije šolje mlijeka
tri kašike brašna
so, biber
dvije kašičice majčine dušice
jedna i po šolja izrendanog tvrdog sira
pola šolje izrendanog parmezana
Na otopljenom puteru prodinstajte crveni i bijeli luk koji ste predhodno sitno isjeckali i dinjstajte dok ne bude kremaste boje. Dodajte brašno i pržite još minut prije nego dodate supu. Neka se sve sjedini pa dodajte so, biber, mlijeko i malo majčine dušice. Neka se kuha 1-2 minuta dok sos ne bude zgusnut. Zatim u posudu posložite polovinu krompira koje ste predhodno isjekli na kolutove, zatim prelijete sosom i pospete šoljom izrendanog sira i parmezanom. Odozgo poređajte još jedan red krompira, prelijte ostatkom sosa i pospite ostatkom sira. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Skinite foliju i pecite još 30 minuta. Na samom kraju pospite ostatkom majčine dušice i servirajte toplo.