Palačinke od krompira i luka
Sastojci
-4 krompira (oko 1 kg)
- vezica mladog luka
- 2 jaja
- brašno
- sol, papar
- ulje za prženje
- šalica mladog sira
- dvije kašike vrhnja
- vezica svježeg vlasca
Pripremanje:
1. Ogulite krompire i narežite ih na vrlo tanke ploške ili naribajte. Posolite, poparite, pa dodajte razmućena jaja u koja ste nasjeckali mladi luk.
2. Dodajte malo brašna, tek toliko da dobijete kompaktnu smjesu. Zagrijte u dubljoj tavi dvije kašike ulja za prženje.
3. Zagrabite smjesu od krompira i stavite na vruću tavu. Pritisnite kašikom da dobijete palačinku. Kad se zapeče s donje strane, pažljivo okrenite i pecite s donje strane. Pecite smjesu u više manjih palačinki.
4. Pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru dok napravite namaz od sira s kojim ćete ih poslužiti.
5. Nasjeckajte vlasac pa ga umiješajte u sir s vrhnjem. Po želji namazu dodajte i malo ljute paprike. Namaz poslužite s toplim palačinkama.
6. Savjet: Popečke ili palačinke od krumpira kompaktinije su ako je krompir sitno nariban. U njih možete dodati i naribane mrkve, tikvice, celer i pastrnjak. Korijenastom povrću dobro će pristajati i snažniji začini poput curryja ili kumina.
(Dobra Hrana)