Složenac od mesa, zelja, tikvica i vrhnja
Sastojci
- 400 g mljevenog miješanog mesa
-1 glavica luka
-1 manja glavica kupusa
-2 tikvice
-200 ml vrhnja za kuhanje
-2 šalice kiselog vrhnja
-1 dcl bijelog vina
- 100 g nekog topivog sira
- 2 kašike ulja
Pripremanje:
1. Odvojite listove zelja. Odrežite tvrdi donji dio tako da list zarežete u obliku slova V. Blanširajte ih i stavite na kuhinjsku krpu da se cijede. Nasjeckajte luk, pa ga staklasto prepržite na uju. Dodajte meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju. Posolite, popaprite.
2. Operite tikvice i naribajte ih. Namastite dno posude u kojoj ćete peći složenac. Uključite pećnicu na 180 °C. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s kiselim vrhnjem i vinom. Malo mješavinom namažite dno posude. Po dnu poslažite listove kupusa, rasporedite po listovima meso, posipajte ribanim sirom i zalijte vrhnjem. Opet stavite listove zelja i slažite tako redom pazeći da posljednji bude list zelja. Zalijte složenac ostatkom vrhnja. Stvite u pećnicu i pecite 30-40 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatnožutu boju.
(Dobra Hrana)