Prijedlog za ručak: Piletina u mlijeku

Glavna Jela
Prijedlog za ručak: Piletina u mlijeku
Pile oprati, osušiti, premazati sokom od limuna spolja i iznutra, začiniti po ukusu i posuti mješavinom bosiljka i origana.

Sastojci:

– 1 pile od 1,5 kg
– 3 čena bijelog luka
– 1 limun
– 1 l punomasnog mlijeka
– 150 g putera
– bosiljak, origano
– mješavina začina, biber

 

Priprema:

1. Pile oprati, osušiti, premazati sokom od limuna spolja i iznutra, začiniti po ukusu i posuti mješavinom bosiljka i origana.
2. U većoj šerpi otopiti puter, pa pržiti pripremljeno pile sa svih strana dok ne porumeni, zatim dodati očišćene, napola presječene čenove bijelog luka i pržiti ih još 1-2 minuta.
3. Proprženo pile zaliti mlijekom, pa kuhati pola sata sa jedne strane povremeno ga prelivajući, zatim ga okrenuti sa druge strane i nastaviti kuhanje još pola sata uz povremeno prelivanje, sve dok pile ne omekša.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 4.)

Ne propustite