Prijedlog za ručak: Piletina sa jabukama
Sastojci:
- 500 grama pilećih prsa
- 2 kisele jabuke
- 100 grama putera
- 2 dl pileće supe
- 1 dl pavlake
- 2 dl bijelog vina
- 2 kašike gustina
- 500 grama krompira
- 1 veza peršuna
- mješavina začina, biber, so
Pripremanje:
1. Pileća prsa posoliti i pobiberiti, jabuke isjeći na krugove debljine 5 mm, pa izvaditi sredinu sa sjemenkama.
2. U teflonskom tiganju otopiti 50 grama putera, pa staviti jabuke da se proprže oko 3 minute, sa obe strane dok ne porumene. Pržene jabuke izvaditi i ostaviti na toplom.
3. U istu masnoću staviti meso da se peče dok ne porumeni, a zatim ga izvaditi i ostaviti na toplom.
4. U tiganj sipati bijelo vino, pa dodati pavlaku, promiješati i ostaviti da provri. Posebno sjediniti pileću supu i gustin, pa sipati u tiganj sa vinom i pavlakom. Kuhati miješajući dok se sos ne zgusne, a na kraju začiniti po ukusu.
5. Krompir oguliti, isjeći na kocke, pa propržiti na puteru, začiniti po ukusu i posuti sitno sjeckanim peršunom.
(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 4.)