Punjene korpice od luka

Topla predjela
Punjene korpice od luka
Luk očistiti, oprati i odsjeći vrhove a sredinu izdubiti i sitno isjeckati. Šampinjone isjeći na listove, mocarelu izrendati na krupno rende, a peršun sitno isjeckati.

Sastojci:

– 4 veće glavice luka
– 200 g mljevene junetine
– 200 g šampinjona
– 100 g mocarele
– 2 dl kisele pavlake
– 1 žumance
– 2 kašike prezle
– 1/2 veze peršuna
– 2 dl bijelog vina
– mješavina začina, biber
– 3 kašike ulja

Priprema

1. Luk očistiti, oprati i odsjeći vrhove a sredinu izdubiti i sitno isjeckati. Šampinjone isjeći na listove, mocarelu izrendati na krupno rende, a peršun sitno isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti crni luk pa dodati mljeveno meso, i dinstati dok ne omekša. U omekšalo meso dodati šampinjone, začiniti po ukusu i dinstati dok šampinjoni ne omekšaju.
3. U gotov fil dodati sjeckan peršun i mocarelu, pa njim puniti udubljenja od luka.
4. Punjeni luk staviti u vatrostalnu posudu, preliti vinom pa peći dok ne porumeni.
5. Posebno umutiti pavlaku, žumance i prezlu. Pred kraj pečenja, pripremljenom masom od pavlake, jajeta i prezle, preliti luk pa ostaviti u rerni još malo da porumeni.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 4.)

Ne propustite