Ručak u tren oka: Krompir Alla carbonara

Glavna Jela
Ručak u tren oka: Krompir Alla carbonara
Krompir alla carbonara Jednostavno, brzo spravljeno jelo kao prilog ili glavno jelo.

Krompir alla carbonara Jednostavno, brzo spravljeno jelo kao prilog ili glavno jelo.

Sastojci

 1 kg krompira
 1 mali luk
 150 grama kockica slanine/bacon
 300 ml slatkog vrhnja
 80 grama tvrdog ribanog sira ( parmezan )
 1 jaje/ velicine L
  sol, papar
sjeckani peršun


Priprema

U jednu šerpu stavite kuhati vodu.
Krompir dobro operite, izrežite ga na deblje kolutove. Ja ga ne gulim, ali može se i oguliti. Posolite kipuću vodu i ubacite krompir da se kuha oko 10 minuta, zavisno od debljine, ali nemojte ga prekuhati,jer će se još peći.
Pomiješajte vrhnje, jaje, sir ribanac. Posolite ( pažnja: sir i slanina su dosta slani ) i stavite bibera. Fino je i kad se stavi pola kiselo pola slatko vrhnje.
Odložite na stranu kašiku dvije slanine za posipanje po krompiru prije pecenja.
Na malo maslaca prpržite luk, dodajte kockice slanine koje niste odložili na stranu, zajedno pržite nekoliko minuta da slanina pusti miris.
Umjesto slanine možete koristiti i kockice malo prodimljene ili kuhane šunke.
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva.


Kuhani krompir ocijedite, namažite vatrostalnu posudu s malo maslaca. Nemojte da bude prevelika onda se preljev previše raspodjeli po posudi i ne bude upijen od krumpira. Pogledajte sliku, neka vam bude otprilike tako.
Prelijte krumpire s mješavinom vrhnja i dodajte slaninu i luk.Promješajte sve sastojke. Sada stavite i preostalu slaninu, posipajte sa sitno sjeckanim peršunom i zapecite nabujak do zlatno žute boje, oko pola sata. Nakon 15 minuta smanjite temperaturu. Probajte nožem da li je krumpir pečen do kraja, ako nije produžite vrijeme pečenja.
Servirajte ovo jelo kao prilog uz npr. pohane ili naravne odreske ili neko drugo meso  ili kao samostalno jelo.


Izvor:coolinarika.com

Ne propustite