Prijedlog za ručak: Uštipci od piletine

Glavna Jela
Prijedlog za ručak: Uštipci od piletine
Piletinu izrezati na krupnije komade, a potom je pomiješati sa pavlakom, začiniti po ukusu i ostaviti da stoji u frižideru 60 min. Zatim je zajedno sa pavlakom samljeti u mašini za mljevenje mesa.

Sastojci

- 500 g pilećeg bijelog mesa
- 2 kašike pavlake
- 120 g sira za ribanje
 - 20 g parmezana
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 25 g maslaca
- 200 g šampinjona
- 3 dl neutralne pavlake
- 1 kašičica peršina
- mješavina začina, ulje

Priprema:

1. Piletinu izrezati na krupnije komade, a potom je pomiješati sa pavlakom, začiniti po ukusu i ostaviti da stoji u frižideru 60 min. Zatim je zajedno sa pavlakom samljeti u mašini za mljevenje mesa.
2. Sir za ribanje izrezati na kockice pa sjediniti sa piletinom. Dodati parmezan, začiniti po ukusu i polako promiješati. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati kuglice prečnika 4 cm. Uvaljati ih u brašno, zatim u umućena jaja te pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
3. Šampinjone izrezati na listove i propržiti ih na malo putera. Potom dodati neutralnu pavlaku, peršun i začine po ukusu pa kratko prokuhati.
4. Pržene krokete preliti umakom od šampinjona.

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 52.)

Ne propustite