Rolovane zapečene palačinke

Topla predjela
Rolovane zapečene palačinke
Crni luk isjeći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti da promijeni boju.

Sastojci:

 - 7 palačinki
- 400 g miješanog mljevenog mesa
 - 1 glavica crnog luka
- 2 kašike paradajz pirea
 - 30 g putera
 - 2 ravne kašike brašna
 - 4 dl mlijeka
 - 30 g parmezana
 - 250 g pelata paradajza
 - 200 g kačkavalja
 - 3 kašike ulja
 - mješavina začina
 - origano

Priprema:

1. Crni luk isjeći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti da promijeni boju.
2. Zatim dodati paradajz pire, sipati malo vode i začiniti po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Uz neprestano miješanje postepeno dolivati mlijeko dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
4. Pelat paradajza izmiksati sa malo origana.
5. Na svaku palačinku nanijeti malo fila od mesa i urolovati. Potom jednu palačinku isjeći na 4 dijela.
6. U manju nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu bešamel sosa i nanijeti polovinu pelata paradajza. Rolnice palačinki vertikalno slagati jednu do druge dok se ne popuni posuda. Odozgo preliti ostatkom bešamela i pelata pa posuti kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 40 min.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 52)

Ne propustite