Rolovane zapečene palačinke
Sastojci:
- 7 palačinki
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike paradajz pirea
- 30 g putera
- 2 ravne kašike brašna
- 4 dl mlijeka
- 30 g parmezana
- 250 g pelata paradajza
- 200 g kačkavalja
- 3 kašike ulja
- mješavina začina
- origano
Priprema:
1. Crni luk isjeći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti da promijeni boju.
2. Zatim dodati paradajz pire, sipati malo vode i začiniti po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Uz neprestano miješanje postepeno dolivati mlijeko dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
4. Pelat paradajza izmiksati sa malo origana.
5. Na svaku palačinku nanijeti malo fila od mesa i urolovati. Potom jednu palačinku isjeći na 4 dijela.
6. U manju nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu bešamel sosa i nanijeti polovinu pelata paradajza. Rolnice palačinki vertikalno slagati jednu do druge dok se ne popuni posuda. Odozgo preliti ostatkom bešamela i pelata pa posuti kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 40 min.
(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 52)