Gurmanska rapsodija: Pileće šnicle u sataraš sosu
Sastojci:
- 600 g pilećeg bijelog mesa
- 2 manje crvene paprike
- 2 paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 2 dl neutralne pavlake
- 2 čena bijelog luka
- 6 dl pileće supe
- mješavina začina, ulje
Priprema:
1. Crni luk očistiti i isjeći na rebarca, paradajz i papriku na kocke, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Pileće bijelo meso isjeći na tanje šnicle i začiniti po ukusu. Potom ih propržiti na vrelom ulju sa obe strane da porumene, a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od mesa kratko propržiti crni i bijeli luk.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati piletinu. Prekriti je prženim lukom, a zatim rasporediti papriku i paradajz.
5. Neutralnu pavlaku sjediniti sa pilećom supom i začiniti po ukusu pa preliti preko paprike i paradajza.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok suvišna tečnost ne uvri.
(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 52)