Za ljubitelje krilaca ovaj recept je prava poslastica: Marinirana krilca sa povrćem

Glavna Jela
Za ljubitelje krilaca ovaj recept je prava poslastica: Marinirana krilca sa povrćem
U odgovarajućoj posudi sjediniti vino, kečap, soja sos, med, ulje, sitno sjeckan peršun i origano. Dodati pileća krilca, začiniti po ukusu i ostaviti da odstoje u frižideru 120 min.

Sastojci:

– 1,5 kg pilećih krilaca
– 1/2 veze peršuna
– 2 dl bijelog vina
– 100 g kečapa
– 1 dl soja sosa
– 2 kašike meda
– 1 dl ulja
– origano
– mješavina začina
– biber

Za prilog

– 1 crvena paprika
– 1 zelena paprika
– 1 žuta paprika
– 300 g šampinjona
– 100 g putera
– 300 g tjestenine od pirinča
– mješavina začina
– biber

Priprema

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti vino, kečap, soja sos, med, ulje, sitno sjeckan peršun i origano. Dodati pileća krilca, začiniti po ukusu i ostaviti da odstoje u frižideru 120 min.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati marinirana krilca i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
4. Pečena krilca služiti uz prilog od povrća i tijesta.

Prilog:

1. Crvenu, žutu i zelenu papriku očistiti od sjemena i isjeći na rezance, a šampinjone isjeći na listove.
2. U woku otopiti puter pa dodati sjeckano povrće i propržiti kako bi omekšalo.
3. Tjesteninu od povrća obariti i procijediti od tečnosti.
4. U odgovarajućoj posudi sjediniti obarenu tjesteninu i prženo povrće, dodati začine po ukusu i polako promiješati.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 20.)

Ne propustite