Krompir iz rerne sa sosom od bijelog luka

Glavna Jela
Krompir iz rerne sa sosom od bijelog luka
Krompir čačkalicom ili nožićem izbodite i nauljite maslinovim uljem. Svaki posebno umotajte u aluminijsku foliju (koja je isto pouljena). Pecite u rerni na oko 45 minuta na 180 stepeni.

Potrebno je:

- Krompira zavisno od broja članova, 1.5 glavica bijelog luka, maslinovo ulje, 2 pune kašike kisele pavlake, so, biber, 1-1.5 kašika isjeckanog vlasca.

 

Način pripreme:

1. Krompir čačkalicom ili nožićem izbodite i nauljite maslinovim uljem. Svaki posebno umotajte u aluminijsku foliju (koja je isto pouljena). Pecite u rerni na oko 45 minuta na 180 stepeni.

2. U međuvremenu pripremite sos od bijelog luka.

3. Bijeli luk očistite, ogulite i kuhajte u maslinovom ulju dok ne omekša. Omekšali luk izvadite iz ulja i izgnječite u pire. U njega dodajte dvije pune kašike pavlake, so, biber i kašiku vlasca.

4. Gotovom krompiru odsjecite gornji dio i malo ga izdubite pa ga napunite gotovim sosom. Pospite vlascem.

 

(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 18)

 

Ne propustite