Jelo koje su pravile naše nane: Dolma u listovima vinove loze

Glavna Jela
Jelo koje su pravile naše nane: Dolma u listovima vinove loze
Velike, mlade listove vinove loze stavitiu vrelu slanu vodu. U međuvremenu rižu 10 minuta dinstati.

Sastojci: 

- 10 listova vinove loze, 25 dkg riže, 2 glavice luka, 1 kašika kopra, 2 kašike sjecanog peršunovog lista, so, 1 kašika maslinovog ulja, sok 1 limuna, ulje za pečenje.

 

Priprema:

1. Velike, mlade listove vinove loze stavitiu vrelu slanu vodu. U međuvremenu rižu 10 minuta dinstati.
2. Kao fil služi riža pomješana sa sjeckanim lukom, koprom, peršunovim listom i 1 kašikom maslinovog ulja. Sve treba dobro posoliti. Filom puniti listove, smotati i staviti na vrelo ulje i dinstati. Odozgo dolmu opteretiti tanjirom od porculana da se ne bi otvorila.
3. Peći jedan sat. Servirati hladnu prelivenu limunovim sokom. Kao dodatak mogu poslužiti kriške limuna.

 

(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 39)

Ne propustite