Rođen ruski državnik i političar Nikita Hruščov - 1894. godine

Rođen ruski državnik i političar Nikita Hruščov - 1894. godine
Na današnji dan 1894. godine rođen je ruski državnik i političar Nikita Hruščov

Na današnji dan 1894. godine rođen je ruski državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podnio je referat „O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posljedica", čime je počeo proces „destaljinizacije" SSSR.

 
Nikita Sergejevič Hruščov je bio vođa Sovjetskog Saveza nakon smrti Josifa Staljina. Bio je prvi sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) od 1953. do 1964. i Premijer Sovjetskog Saveza od 1958. do 1964.
 
Nakon Staljinove smrti, marta 1953. došlo je do borbe oko vlasti između različitih frakcija u partiji. Hruščov je pobedio, postavši partijski vođa 7. septembra iste godine, a njegov glavni rival, šef NKVD-a Lavrentij Berija, je likvidiran u decembru.
 
Pratio je reformski kurs, i šokirao delegate na 20. partijskom kongresu, 23. februara, 1956, svojim čuvenim Tajnim govorom u kome je odbacio „kult ličnosti“, koji je okruživao Staljina, i optužio Staljina za zločine počinjene tokom Velikih čistki. Ovo je praktično otuđilo Hruščova od konzervativnijih elemenata u partiji, ali je on uspio da pobjedi ono šta je nazvao Antipartijskom grupom nakon što nisu uspjeli da ga otjeraju sa vlasti 1957. godine.
 
Hruščov je zamijenio Georgija Maljenkova na mjestu premijera 1958. godine, i ustoličio se kao neprikosnoveni vođa i partije i države. Postao je Premijer Sovjetskog Saveza 27. marta 1958. godine. Hruščov se zalagao za reformu sovjetskog sistema, i počeo je da stavlja akcenat na proizvodnju potrošnih dobara umjesto teške industrije.
 
Tokom posjete Ričarda Niksona Sovjetskom Savezu 1959. godine, Hruščov je učestvovao u onome šta je kasnije postalo poznato kao Kuhinjska debata. Hruščovljev novi stav prema zapadu kao rivalu umjesto kao zlom entitetu je otuđio SSSR od komunističke Kine.
 
Hruščoveljevi partijski rivali su ga razriješili na sastanku Centralnog komiteta 14. oktobra, 1964. Razrješenje je bilo umnogome zbog njegovog osobenjaštva i čudnih manira, koje je partija smatrala ogromnom brukom na međunarodnoj sceni. Komunistička partija je nastavila da optužuje Hruščova za činjenje političkih grešaka, kao što je provociranje Kubanske raketne krize i dezorganizovanje sovjetske ekonomije, posebno u poljoprivrednom sektoru, prenosi Dnevno.rs.
 
Nakon uklanjanja sa vlasti, Nikita Hruščov je proveo sedam godina u kućnom pritvoru. Umro je u svom domu u Moskvi, 11. septembra, 1971. godine.

Ne propustite