Loptice od krompira su idealno predjelo

Topla predjela
Loptice od krompira su idealno predjelo
Krompir obariti sa ljuskom, potom ga oguliti, ispasirati, i ostaviti da se ohladi. Kačkavalj isjeći na kocke (1x1 cm).

Sastojci:

- 200 g krompira
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 1 svjež kvasac
- 500 g mekog brašna tip 400
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 150 grama kačkavalja
- 1 jaje
- 30 g susama

 

Priprema:

1. Krompir obariti sa ljuskom, potom ga oguliti, ispasirati, i ostaviti da se ohladi. Kačkavalj isjeći na kocke (1x1 cm).
2. U odgovarajuću posudu  sjedniti mlako mlijeko, svjež kvasac i šećer, pa ostaviti na toplom da nadođe.
3. U posudi za mješanje sipati polovinu brašna, zatim nadošao kvasac, ulje, krompir i sol. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješano tijesto ostaviti u frižideru 120 minuta, da nadođe.
4. Odstajalo, nadošlo tijesto razvući oklagijom na debljinu od 1 cm.
5. Odgovarajućim kalupom vaditi krugove od tijesta, te u sredinu svakog staviti kocku kačkavalja i oblikovati u lopticu.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati punjene kuglice tako da završeci budu okrenuti nadole, premazati ih jajetom i posuti susamom.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni C., dok ne porumene.


Priprema 40 minuta
Pečenje: 30 minuta
Mirovanje: 140 minuta

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 20)

Ne propustite