Recept za najsočnije lazanje pripremljene u samo jednoj tavi

Glavna Jela
Recept za najsočnije lazanje pripremljene u samo jednoj tavi
Da biste napravili fine lazanje ne treba vam mnogo posuđa, već samo jedna dublja tava i ponešto namirnica. Ukusan obrok bit će gotov za četrdesetak minuta.

Da biste napravili fine lazanje ne treba vam mnogo posuđa, već samo jedna dublja tava i ponešto namirnica. Ukusan obrok bit će gotov za četrdesetak minuta.

Sastojci za lazanje iz duboke tave: 

- 2 deblje kriške slanine narezane na kockice 
- 450 grama mljevenog mesa po želji 
- 170 grama tjestenine za lazanje 
- 1 luk nasjeckan na komadiće 
- 2 češnja luka 
- 300 grama umaka od paradajza
- 300 grama nasjeckanog pelata
- 100 ml vode
- 1 čajna kašika čili praha 
- 1 čajna kašika origana
- 100 grama sira ricotta 
- 50 grama sira mozzarella 
- 50 grama svježeg bosiljka 
- sol i biber po želji

Priprema: 

1. U dubokoj tavi propirjajte komadiće slanine oko 3 minute dok ne potamne i ispuste masnoće. 

2. Na masnoći od slanine pirjajte mljeveno meso dok ne dobije tamno smeđu boju. Za to će vam biti potrebno otprilike pet minuta. Posolite i pobiberite. 

3. Mesu dodajte luk i češnjak narezan na kockice dok ne postanu prozirni. Ulijte umak, pelate i vodu, a na vrh stavite razlomljene komadiće tjestenine za lazanje. 

4. Začinite jelo sušenim origanom i čili prahom, poklopite tavu, pa pustite da se sve tjestenina kuha u umaku na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta. 

5. U jelo umješajte ricottu, po vrhu stavite ploške mozzarelle i svježi bosiljak, pa pustite da se termički obrađuje još pet minuta dok se sir ne rastopi. 

6. Poslužite toplo sa salatom po želji. 

U videu pogledajte kako napraviti sočne mesne lazanje u samo jednoj dubljoj tavi.

(punkufer. dnevnik.hr) 

Ne propustite