Recept za najsočnije lazanje pripremljene u samo jednoj tavi
Da biste napravili fine lazanje ne treba vam mnogo posuđa, već samo jedna dublja tava i ponešto namirnica. Ukusan obrok bit će gotov za četrdesetak minuta.
Sastojci za lazanje iz duboke tave:
- 2 deblje kriške slanine narezane na kockice
- 450 grama mljevenog mesa po želji
- 170 grama tjestenine za lazanje
- 1 luk nasjeckan na komadiće
- 2 češnja luka
- 300 grama umaka od paradajza
- 300 grama nasjeckanog pelata
- 100 ml vode
- 1 čajna kašika čili praha
- 1 čajna kašika origana
- 100 grama sira ricotta
- 50 grama sira mozzarella
- 50 grama svježeg bosiljka
- sol i biber po želji
Priprema:
1. U dubokoj tavi propirjajte komadiće slanine oko 3 minute dok ne potamne i ispuste masnoće.
2. Na masnoći od slanine pirjajte mljeveno meso dok ne dobije tamno smeđu boju. Za to će vam biti potrebno otprilike pet minuta. Posolite i pobiberite.
3. Mesu dodajte luk i češnjak narezan na kockice dok ne postanu prozirni. Ulijte umak, pelate i vodu, a na vrh stavite razlomljene komadiće tjestenine za lazanje.
4. Začinite jelo sušenim origanom i čili prahom, poklopite tavu, pa pustite da se sve tjestenina kuha u umaku na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta.
5. U jelo umješajte ricottu, po vrhu stavite ploške mozzarelle i svježi bosiljak, pa pustite da se termički obrađuje još pet minuta dok se sir ne rastopi.
6. Poslužite toplo sa salatom po želji.
U videu pogledajte kako napraviti sočne mesne lazanje u samo jednoj dubljoj tavi.
(punkufer. dnevnik.hr)