Na današnji dan pjesnik Vladimir Majkovski izvršio samoubistvo

 Na današnji dan pjesnik Vladimir Majkovski izvršio samoubistvo
Na današnji dan 1930. godine, ruski pjesnik Vladimir Vladimirovič Majakovski, jedan od utemeljivača ruskog futurizma, izvršio je samoubistvo.

 Vladimir Vladimirovič Majakovski je bio ruski književnik, jedan od osnivača ruskog futurizma.
 
Godine 1912. pojavio se „Šamar javnom ukusu", manifest ruskog futurizma, koji su potpisali: David Burljuk, Aleksandar Kručonih, Vladimir Majakovski i Viktor Hlebnjikov. Uveo je nove žanrove poeme: lirske reportaže, lirsko-epske poeme, lirsko-fantastične poeme.
 
Pošao je u slikarsku školu, bio zatvoren zbog socijalističke agitacije, oduševljeno prihvatio Oktobarsku revoluciju i stavio u njenu službu svoj pjesnički i slikarski talenat.
 
Pjesnički rad počeo je kao futurista, stojeći ujedno na čelu toga pokreta. Nastojao je da stvori novu poeziju koja bi odgovarala urbanom, a zatim i revolucionarnom razdoblju istorije Rusije i čovječanstva. Uveo je u poeziju vulgarizme, žargonske riječi, namerno grube antiestetizme, stvarao vlastite kovanice, služio se vrlo često igrom riječi, dotada nepoznatim metaforama, a posebno je volio hiperbole.
 
Živio je snažnim, dinamičnim i punim životom čovjeka i pjesnika, a umro je tiho i povučeno. Ubio se na današnji dan 1930. godine. Taj njegov čin ostao je tajna. Pjesnik je javno izjavio „Mrzim sve ono gdje se smrt javlja i snuje! Obožavam život pa ma kakav bio." On je osudio samoubistvo pjesnika Sergeja Jesenjina, ali je u oproštajnom pismu napisao: „Ovo nije način (drugima ga ne preporučujem), ali ja nemam izlaza."

 

 

Dnevno.rs

Ne propustite