Meso zapečeno sa parmezanom i paradajzom

Glavna Jela
Meso zapečeno sa parmezanom i paradajzom
Površinu paradajza cik-cak izrezati i odstraniti peteljku.

Sastojci:

- 500 g paradajza, 2 česna bijelog luka, 3 kašike ulja, sol, 4 komada bifteka, 2 kašike mladog sira, 100 g parmezana, biber.

 

Priprema:

1. Površinu paradajza cik-cak izrezati i odstraniti peteljku. Kuhati paradajz u ključaloj vodi, zatim oprati mlazom hladne vode, oguliti i isjeći na komade. U međuvremenu očistiti i isjeći luk. Dobro zagrijati ulje u tavi i dinstati luk i paradajz. Dodati sol, biber i kuhati uz stalno miješanje.

2. File od telećeg mesa oprati toplom vodom, zatim isprati hladnom, posušiti salvetom i peći sljedeće tri minute u preostalom ulju. Začiniti, uviti u aluminijsku foliju i držati na toplom. Izmiješati paradajz sa krem sirom i začiniti po želji.

3. Izvaditi meso iz folije i poredati u ravnu vatrostalnu posudu. Namazati prelivom napravljenim od paradajza i krem sira i posuti narendanim parmezanom.  Zagrijati rernu i peći dok se ne napravi hrskava korica.

4. Na kraju meso posuti biberom u zrnu i uz to služiti osvježavajuću salatu.

 

(Recept objavljen u časopisu 'Vaša kuharica' broj 39.)

Ne propustite