Zarazne bolesti koje se prenose hranom

Priručnik bolesti
Zarazne bolesti koje se prenose hranom
Zarazne bolesti koje se prenose zagađenom hranom čest su problem koji ugrožava živote miliona ljudi u svijetu.

Infekcija Escherichijom coli (E. coli)

E. coli je samo jedna od mnogih bakterija koja može uzrokovati proljev. Neškodljive vrste ove bakterije se normalno nalaze posvuda u prirodi, uključujući i probavni trakt ljudi.

E. coli je često uzročnik i probavnih i mokraćnih infekcija. Posebno opasna vrsta E. coli je enterohemoragijska ili skraćeno EHEC. EHEC povezujse s epidemijama nakon konzumiranja nedovoljno pečenog mljevenog mesa, nepasteriziranog jabučnog soka ili jabukovače, salate, salame ili nepasteriziranog mlijeka. Neke epidemije su povezane sa zagađenom bunarskom vodom i neprikladno dezinficiranim bazenima.

Ova vrsta E. coli stvara toksine koji mogu uništiti sluznicu crijeva, uzrokovati anemiju, grčeve u želucu, krvave stolice i ozbiljne komplikacije nazvane hemolitičko-uremički sindrom (HUS). Nosioci ove bakterije su goveda, ali i druge domaće i divlje životinje. Ptice također mogu biti nosioci ove bakterije. Vrućina uništava EHEC i njegove toksine.

 

Ne propustite