Zarazne bolesti koje se prenose hranom
Infekcija Escherichijom coli (E. coli)
E. coli je samo jedna od mnogih bakterija koja može uzrokovati proljev. Neškodljive vrste ove bakterije se normalno nalaze posvuda u prirodi, uključujući i probavni trakt ljudi.
E. coli je često uzročnik i probavnih i mokraćnih infekcija. Posebno opasna vrsta E. coli je enterohemoragijska ili skraćeno EHEC. EHEC povezujse s epidemijama nakon konzumiranja nedovoljno pečenog mljevenog mesa, nepasteriziranog jabučnog soka ili jabukovače, salate, salame ili nepasteriziranog mlijeka. Neke epidemije su povezane sa zagađenom bunarskom vodom i neprikladno dezinficiranim bazenima.
Ova vrsta E. coli stvara toksine koji mogu uništiti sluznicu crijeva, uzrokovati anemiju, grčeve u želucu, krvave stolice i ozbiljne komplikacije nazvane hemolitičko-uremički sindrom (HUS). Nosioci ove bakterije su goveda, ali i druge domaće i divlje životinje. Ptice također mogu biti nosioci ove bakterije. Vrućina uništava EHEC i njegove toksine.