Zarazne bolesti koje se prenose hranom

Priručnik bolesti
Zarazne bolesti koje se prenose hranom
Zarazne bolesti koje se prenose zagađenom hranom čest su problem koji ugrožava živote miliona ljudi u svijetu.

Salmoneloza

Salmoneloza je infekcija koju uzrokuju bakterije Salmonellae. Infekcija salmonelom je česta razvijenom svijetu. Ova bolest uzrokuje akutnu bol u stomaku s iznenadnim nastupom glavobolje, vrućicom, proljevom, mučninom i ponekad povraćanjem. Ovi simptomi, zajedno s gubitkom apetita mogu potrajati nekoliko dana.

Dehidracija (veliki gubitak tekućine), posebno kod djece, može biti teška. Salmonela je invazivan mikroorganizam koji se može iz crijeva proširiti krvlju do drugih organa. Kod nekih ljudi infekcija može postati hronična, bez nekakvih posebnih simptoma. Ti ljudi mogu biti izvor zaraze za okolinu. Većina ljudi će se uspješno oporaviti od salmoneloze, a nekolicina će dugo osjećati rijetke simptome kao što je artritis.

Salmoneloza može biti vrlo ozbiljna, ponekad smrtonosna infekcija kod vrlo mladih, starih ili onih s oslabljenim obrambenim sistemom. Mnoge vrste Salmonella uzrokuju bolest i kod životinja i kod ljudi. Salmoneloza se može javiti u malim lokaliziranim epidemijama u općoj populaciji ili u velikim epidemijama u bolnicama, restoranima ili institucijama za djecu ili starije osobe.

 

Ne propustite