Kao iz najgorih noćnih mora: Ovaj čovjek se postepeno pretvara u drvo

Čudne priče
Kao iz najgorih noćnih mora: Ovaj čovjek se postepeno pretvara u drvo
Abul Bajandar iz Kulne (Bangladeš) već sedam godina pati od veoma rijetke i nasljedne kožne bolesti. U pitanju su bradavičaste lezije koje mu rastu iz šaka i stopala, zbog kojih je i dobio naziv Čovjek-drvo.

Abul Bajandar iz Kulne (Bangladeš) već sedam godina pati od veoma rijetke i nasljedne kožne bolesti. U pitanju su bradavičaste lezije koje mu rastu iz šaka i stopala, zbog kojih je i dobio naziv Čovjek-drvo.

Odluka o njegovom liječenju tek treba biti donesena, saopštila je dr Samanta Lal Sen, glavni koordinator Nacionalnog instituta za hirurgiju opekotina i plastičnu hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Daki.

Dede Koswara, prvi čovjek koji je zabilježen kao Čovjek-drvo, nedavno je preminuo, a lokalni mediji tvrde da uzrok smrti nije bila pomenuta bolest.

"Discovery" je još 2008. objavio priču o Koswari, koji je tada otpušten iz bolnice nakon što su mi hirurški odstranjene bradavice ukupne težine čak šest kilograma. Jedan američki ljekar je ranije otkrio da su ovakve bradavice posljedica teške infekcije humanim papiloma virusom (HPV), a medicinski stručnjaci su ocijenili da je to najteži slučaj na svijetu.

Dede je primijetio bradavice na tijelu prvi put nakon što je kao tinejdžer posjekao koljeno. Kasnije je otpušten s posla, a komšije su ga izbjegavale kada su izrasline prekrile najveći dio njegovog tijela i onemogućavale ga u poslu.

Koswara je ranije bio prinuđen da nastupa u cirkusu kao atrakcija kako bi prehranio sebe i porodicu. Međutim, kada je njegov slučaj objavljen, počele su da pristižu donacije za njegovo liječenje iz cijelog svijeta.

Ovu bolest izaziva infekcija humanim papiloma virusom i može uzrokovati pucanje kože na cijelom tijelu, uključujući i bradavičaste lezije i crvenkasto-smeđe naslage.

Da bi osoba naslijedila bolest, mora imati dva abnormalna EV gena, po jedan od svakog roditelja. Za sada nema ozbiljnih terapija protiv EV-a, mada postoji nekoliko predloženih metoda liječenja.

Od ranije je poznat i slučaj Rumuna Jona Toadere, kojem je bolest dijagnostifikovana u martu 2007. godine.

U našoj galeriji pogledajte kako zapravo izgleda tijelo Abula Bajandara, koje je prekriveno bradavičastim lezijama...

Ne propustite