Od obućarskog šegrta do velikog diktarora: Njegov grob službeno ne postoji

Od obućarskog šegrta do velikog diktarora: Njegov grob službeno ne postoji
Rođen je u selu Scorniceştiu Rumuniji, a s 11 godina odlazi u Bukurešt, gdje radi kao obućarski šegrt.

Nicolae Ceauşescu rođen je na današnji dan 1918. godine.

Rođen je u selu Scorniceştiu Rumuniji, a s 11 godina odlazi u Bukurešt, gdje radi kao obućarski šegrt.

Godine 1932. pridružio se tada ilegalnoj Komunističkoj partiji Rumunije, i kao njen aktivist nekoliko puta je uhapšen tijekom 1933. i 1934. godine. Zahvaljujući tome, u njegovom policijskom dosjeu stajalo je da je "opasan komunistički agitator" i "aktivan distributer komunističke i antifašističke propagande".

Tada se povukao u ilegalu, ali 1936. je uhapšen i poslan na dvogodišnju robiju u zatvor Doftana.

Po izlasku iz zatvora, 1939. upoznao se s Elenom Petrescu, s kojom će se i oženiti 1946. - ona je igrala veoma važnu ulogu u političkom životu Rumunije tijekom narednih desetljeća.

Nicolae je ponovo uhapšen 1940. godine 1943. na robiji upoznaje Gheorghea Gheorghiu-Deja i postaje njegov sljedbenik. Poslije II svjetskog rata, kada je Rumunija počela padati pod utjecaj SSSR-a, Ceauşescu je bio na funkciji sekretara Saveza komunističke omladine (1944. - 1945.).

nicolae-ceausescu1

Kada su komunisti potpuno preuzeli vlast u Rumuniji 1947., Ceauşescu je bio ministar poljoprivrede, a zatim zamjenik ministra oružanih snaga. Godine 1952. Gheorghiu-Dej ga je uveo u Centralni komitet, a 1954. ulazi u Politbiro, a nedugo potom postaje drugi čovjek u partijskoj hijerarhiji.

Vlast preuzima 1965. postavši generalni sekretar vladajuće KP Rumunije. Učvrstio se 1967. kad je izabran za predsjednika Državnog savjeta, a 1975. postao je predsjednik Rumunije i ubrzo je izgradio snažan kult ličnosti, oslanjajući se izrazito na političku policiju.

Poslije decembarske pobune građana 1989. kojoj se ubrzo pridružila vojska, zbačen je s vlasti i 25. decembra je, poslije brzinskog suđenja, strijeljan sa suprugom Elenom. 

Egzekuciju nad Ceauşescuovima izvršio je zapovijednik Ionel Boeru. Suđenje i izvršenje kazne su snimljeni video kamerom. Snimka je munjevitom brzinom obišla svijet, a rumunska televizija ga je prikazala nekoliko dana kasnije.

Grob Ceauşescuovih, službeno, ne postoji. Na grobnici gdje su pokopani stoje imena dva generala s datumom smrti koji odgovara datumu smrti bračnog para Ceauşescu. Država je odbila sve zahtjeve porodice i sljedbenika da se posmrtni ostaci prenesu u neki mauzolej ili crkvu i da im se grob obilježi.

Hvaljenje i veličanje Ceauşescua u medijima zabranjeno je zakonom.

Ne propustite