5 grešaka koje ne smijete raditi kad pravite supu!

Topla predjela
5 grešaka koje ne smijete raditi kad pravite supu!
Možda vam se čini da je kuhanje supe veoma jednostavno ali ovo su najčešće greške kojih niste ni svjesni da pravite.

Možda vam se čini da je kuhanje supe veoma jednostavno ali ovo su najčešće greške kojih niste ni svjesni da pravite.

Prilikom kuhanja supe, nemojte raditi sljedeće stvari: 

1. Kuhanje na previsokoj temperaturi 

U želji za što bržim ručkom, većina će nas supu kuhati na najvišoj temperaturi. U tom slučaju meso bi moglo biti suho, a povrće prekuhano. Kako bi iz svih namirnica izvukli najbolje supu je potrebno kuhati na nižoj temperaturi, odnosno krčkati. Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se tokom procesa kuhanja na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića. 

2. Nedovoljno soli 

Pravi omjer soli je jedan od najvažnijih sastojaka. Dok kuhate supu svakako je, s vremena na vrijeme, probajte kako bi pogodili tačnu količinu začina. 

3. Voda je dovoljna 

Iako mnogi od nas u supu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje supa može biti savršeno ukusna. Supe napravljene samo od vode s pravim omjerom začina i soli mogu biti isto tako ukusne. 

4. Prekuhavanje povrća

Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bi svakako trebali izbjegavati. Povrću je potrebno puno manje kuhanja nego mesu, pa ga je potrebno dodavati postepeno u supu, ovisno o tome koliko mu je vremena potrebno da se skuha. Odmah na početku možete staviti celer i luk te meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće. 

5. Neodgovarajući začini
 
Kako bi poboljšali okus supe i dali joj drugačiju notu često eksperimentišemo sa začinima te pritom pretjeramo. Iako su oni najbolji način na koji možemo poboljšati okus i izgled supe pri odabiru treba paziti da se okusi dobro pomiješaju. Pokušajte sa svježe mljevenim biberom, začinskim biljem ili pak malo naribanog parmezana. Odlični dodaci za krem supe su jogurt, kiselo vrhnje, a možete probati i s prženim bundevinim sjemenkama.

Ne propustite