Godišnjica rođenja Branka Ćopića

Godišnjica rođenja Branka Ćopića
Djela su mu prevođena na ruski, engleski, francuski, njemački, ukrajinski, poljski, češki, bugarski, rumunski, slovenački i mađarski jezik.

Jednog od najpoznatijih jugoslovenskih književnika Branka Ćopića posebno pamtimo po njegovim djelima za djecu odnosno njegovim junacima koji i u najtežim životnim trenucima znaju da sačuvaju vedrinu i da se nasmiju čak i vlastitoj nevolji.

Prvog januara ove godine navršava se 101 godina od rođenja jugoslovenskog književnika Branka Ćopića (1915-1984). Rođen je u selu Hašanima kod Bosanske Krupe pod planinom Grmečom u Bosni i Hercegovini. U isto vrijeme, njegov otac Vid, kao vojnik austrougarske armije, borio se negdje na frontu u Karpatima, a njegov stric Nidžo kao dobrovoljac, borio se u srpskoj vojsci protiv Austrougarske. Kad mu je bilo četiri godine, umro mu je otac. Ćopić je, zajedno sa mlađim bratom i sestrom, ostao da živi pored majke Soje, djeda Radeta i strica Nidže.

copic1

Prva pročitana knjiga bila mu je "Migel Servantes" koju je, negdje u trećem razredu, kupio od učiteljice. U toj knjizi bio je opisan život slavnog španskog pisca Servantesa, skupa sa nekoliko odlomaka iz njegovog romana "Don Kihot". Prvo štampano djelo objavio je sa četrnaest godina u omladinskom časopisu "Vijenac" 1928. godine. Ćopić je pohađao učiteljsku školu u Banja Luci i Sarajevu, a završio u Karlovcu, a Filozofski fakultet u Beogradu. 

Početkom Drugog svjetskog rata, stupio je u redove partizana i među njima ostao tokom cijele narodnooslobodilačke borbe. Sve vrijeme rata bio je ratni dopisnik zajedno s nerazdvojnim prijateljem i kumom, književnikom Skenderom Kulenovićem.

copic6

Poslije rata neko vrijeme je bio urednik dječijih listova u Beogradu, a potom počeo profesionalno da se bavi književnošću. Smatra se jednim od najvećih dječijih pisaca rođenih na jugoslovenskim prostorima. Djela su mu prevođena na ruski, engleski, francuski, njemački, ukrajinski, poljski, češki, bugarski, rumunski, slovenački i mađarski jezik. 

Cijeli radni i životni vijek nakon Drugog svjetskog rata Branko Ćopić je proveo u Beogradu, ali je često putovao po Jugoslaviji i drugim evropskim državama.U Ćopićevim djelima dominiraju teme iz života ljudi iz Bosanske krajine i Narodnooslobodilačkog rata. U prijeratnim pripovjetkama su ga najviše zanimali siromašni seljaci, sanjari i prosjaci, djeca, skitnice i nadničari o kojima je pripovjedao sa brižnim, zaštitničkim razumijevanjem. U lirski intoniranim ratnim pripovjetkama Ćopić je nadahnuto opisivao herojske podvige, mučeništvo i samoprijegor svojih junaka.

copic7

Romani "Prolom" i "Gluvi barut" slikaju učešće seljaka Bosanske Krajine u ustanku, a "Ne tuguj bronzana stražo" prilagođavanje tih istih seljaka, sada kolonista, novim uslovima života u Vojvodini. Naročito je bio cijenjen kao dječiji pisac, prvenstveno zahvaljujući živoj mašti i daru za spretno uobličavanje svojih posmatranja ali i nesumnjivom humorističkom talentu. Napisao je preko trideset knjiga za djecu, među kojima su i dva romana. "Orlovi rano lete" je jedan od njegovih najpoznatijih dječijih romana, objavljen 1959. godine. 1966. godine je snimljen i istoimeni jugoslovenski film koji prati radnju knjige.

Pamtimo i druga djela za djecu: Pjesma "Ježeva kućica", zbirke pripovjedaka "Ispod zmajevih krila", "Doživljaji mačka Toše", "Glava u klancu, noge na vrancu".

copic11

Citati:

"Gdje su među ljudima granice? Nema u čovjeku ni Vlaha ni Turčina. Postoji samo golema ljudska bijeda i nevolja. Jednako i vlaška i turska."

"Lutat ćeš dugo svijetom bijelim, sa viteškim žarom, No jednoga dana korakom neveselim, vratit ćeš se domu starom, Sjetit ćeš se jednom svega i prosuzit ćeš znam, Kao brod bez stijega, lutat ćeš vječno sam!"

 

 

Ne propustite