13 stvari koje niste znali o Harryju Potteru

Filmovi
13 stvari koje niste znali o Harryju Potteru
Prošlo je skoro 5 godina od kako se zadnji dio Harry Pottera prvi put pojavio u kinima, oduševljenje obožavatelja se još nije smanjilo, a knjiga i dalje drži rekord sa prodanih 4.5 miliona primjeraka.

J. K. Rowling je tužena tri puta zbog kršenja autorskih prava

Prvi put Rowling je tužila Nancy Stouffer u 1999. godini, koja je autorica knjige za djecu The Legend of Rah and the Muggles.Stouffer je Rowling optuživala da je ukrala riječ „muggle“ koja označava osobu koja nema magične moći u Harry Potteru, a tako i jednu rasu ljudi mutanata u The Legend of Rah. Stouffer također tvrdi da je također i ime heroja ukradeno iz jedne od njenih knjiga pod nazivom Larry Potter. Očito je da ima sličnosti, međutim sud je odbio ovu tvrdnju.

Adrian Jacobs je također tužio J. K. Rowling, tvrdeći da je ova spisateljica ukrala dijelove njegove knjige pod nazivom The Adventures of Willy The Wizard: Livid Land.Ova knjiga ima jako mnogo sličnosti sa Harry Potter and the Goblet of Fire, međutim Rowling tvrdi da nije znala za tu knjigu, a sud je prihvatio tu njenu tvrdnju i oslobodio optužbe.

Rowling i WB su pred sud dovele i članice grupe „The Wyrd Sisters“ koje su odbile da im prepuste prava za njihov naziv.

Ne propustite