Dodajte samo ovaj sastojak i dobićete najhrskaviji pečeni krompir ikada

Praktična žena
Dodajte samo ovaj sastojak i dobićete najhrskaviji pečeni krompir ikada

Otkrijte kako nastaje najhrskaviji pečeni krompir uz jedan tajni sastojak koji već imate kod kuće – i vaš ručak više nikada neće biti isti!

Izbliza fotografija savršeno zapečenih, zlatnih i hrskavih komada krompira s jednim tajnim sastojkom.

Da biste dobili najhrskaviji pečeni krompir, potreban vam je samo jedan jeftin dodatak u vodi za kuhanje – soda bikarbona. Ovaj jednostavni bijeli prah potpuno mijenja pravila igre i stvara teksturu o kakvoj ste do sada mogli samo sanjati.

Zašto baš soda bikarbona pravi razliku?

Možda zvuči neobično, ali nauka iza ovog trika zaista je fascinantna. Poznati kuhar Den Kluger otkrio je da dodavanje sode bikarbone u vodu povećava njenu alkalnost. A šta to znači za vaš ručak? Alkalna voda brže razgrađuje pektin na površini krompira.

Kada se to dogodi, spoljašnji sloj krompira pretvara se u finu, pireastu masu, dok unutrašnjost ostaje čvrsta. Upravo taj „kašasti“ sloj, u dodiru s vrućim uljem i toplotom rerne, dehidrira i stvara nevjerovatno debelu, zlatnu i hrskavu koricu. Bez ovog trika dobijate običan pečeni krompir – s njim dobijate pravo kulinarsko remek-djelo.

Kako pripremiti najhrskaviji pečeni krompir – korak po korak

Proces je jednostavan, a rezultat zagarantovan ako pratite ove korake:

Priprema vode: U šerpu sipajte vodu, dodajte so i obavezno pola kašičice sode bikarbone prije nego što voda proključa.

Kuhanje: Ubacite oguljeni i isječeni krompir. Kuhajte dok viljuška lako prolazi kroz komade, ali pazite da se ne raspadnu.

Ključni trenutak: Nakon cijeđenja, vratite krompir u šerpu i dobro je protresite. Ovim postupkom dodatno ohrapavljujete površinu i stvarate sloj koji će tokom pečenja postati savršeno hrskav.

Začinjavanje: Prelijte krompir uljem ili mašću, dodajte ružmarin, bijeli luk i biber, pa sve dobro izmiješajte kako bi se pireasti sloj povezao s masnoćom.

Pečenje: Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, zatim okrenite krompir i nastavite pečenje dok ne dobije tamnozlatnu boju.

Greška koju svi prave s temperaturom

Mnogi se boje visoke temperature, ali za savršeno hrskav pečeni krompir rerna mora biti dobro zagrijana. Ako je temperatura preniska, krompir će se „kuhati“ u ulju umjesto da se peče, pa će postati mastan i gnjecav. Ne bojte se pojačati toplotu – to je jedini put do savršenstva.

Ne propustite