Recept za uštipke iz snova: Dva sastojka koja čine veliku razliku
Uštipci su nezaobilazan izbor za doručak, užinu ili laganu večeru. Iako su omiljeni u gotovo svakom domaćinstvu, nije uvijek lako postići idealan rezultat, da budu hrskavi izvana, a iznutra lagani i mekani, piše Radio Sarajevo.
Ovaj recept ne zahtijeva kvasac, što znatno ubrzava pripremu, dok prašak za pecivo i jogurt osiguravaju savršenu strukturu.
Sastojci:
4 jaja
400 ml jogurta
1 kašičica soli
2 praška za pecivo
500 g brašna
Ulje za prženje
Priprema:
U većoj posudi umutite jaja sa jogurtom i soli dok se sastojci ne povežu. Zatim postepeno dodajte prašak za pecivo i brašno, neprestano miješajući, sve dok ne dobijete gustu i ujednačenu smjesu bez grudvica. Važno je da tijesto ne bude prerijetko.
U dubljoj tavi zagrijte dovoljno ulja kako bi uštipci mogli slobodno plutati tokom prženja. Kašikom uzimajte smjesu i pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite ih s obje strane dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju.
Gotove uštipke izvadite na papirni ubrus kako bi se uklonio višak masnoće. Najbolji su dok su još topli, a možete ih poslužiti same ili uz dodatke po želji.
Odlično se slažu i sa slatkim i sa slanim prilozima poput meda, džema ili pekmeza, ali i uz sir, kajmak ili pavlaku. Nakon što isprobate ovu verziju, velika je vjerovatnoća da se starim receptima više nećete vraćati.