Kako ispržiti ribu, a da se ne raspadne? Ovako će biti hrskava spolja, a mekana iznutra

Praktična žena
Kako ispržiti ribu, a da se ne raspadne? Ovako će biti hrskava spolja, a mekana iznutra

Trpeza za Nikoljdan ne može se zamisliti bez ukusne ribe, a da biste ukućane oduševili, nije potrebno mnogo truda. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, vaša riba može biti hrskava izvana, sočna iznutra i bez previše masnoće.

Priprema ribe prije prženja

Sitna riba prži se cijela i na jakoj vatri, dok se krupna riba čisti, siječe na komade i prži na slabijoj vatri kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila.

Komadi ribe sijeku se koso, pod uglom od 45 stepeni, i ne bi trebali biti deblji od 3 cm.

Riba je ukusnija ako se prije prženja potopi u svježe mlijeko na 20–25 minuta, a potom se osuši krpom. Ovo je posebno korisno za masniju ribu, jer pomaže da ostane krhka i nježna.

Marinada pojačava aromu i čini ribu sočnijom
Komadi ribe zaliju se limunovim sokom, s malo ulja, peršunom, isjeckanim lukom i crnim biberom. Ostavite ih u frižideru oko sat vremena. Prije prženja riba se osuši i pohuje po želji (jaje, pivo, prezle).

Odabir posuđa i masnoće
Najbolje je koristiti tiganj s debelim dnom, jer se zagrijava ravnomjerno i smanjuje rizik da pojedini komadi pregore.

Za prženje se najčešće koristi suncokretovo ulje, jer nema jak miris i ne mijenja aromu ribe.

Komade ribe okrenite samo jednom tokom prženja kako bi zadržali oblik i sočnost.

Savjeti da se riba ne raspadne i ne upije previše ulja

Uklanjanje jakog mirisa: u tiganj stavite jedan oguljen krompir, isječen na kriške, dok se riba prži.

Čvrstina ribe: prije prženja stavite ribu 30 minuta u vodu pomiješanu sa sirćetom u jednakim omjerima.

Razrezi na komadima: mali zarezi po površini ribe sprječavaju deformaciju tokom prženja.

Za riječnu ribu: ako riba ima miris na blato, u vodu ili ulje dodajte aromatično bilje i začine poput peršuna, lovora ili crnog bibera.

Ne propustite