Jagode će biti svježe kao da ste ih tek ubrali: 2 sastojka očas posla uklanjaju buđ i bakterije

Praktična žena
Jagode će biti svježe kao da ste ih tek ubrali: 2 sastojka očas posla uklanjaju buđ i bakterije

Jednostavan način da sezonske jagode traju duže

Jagode su mnogima omiljeno voće tijekom ljeta. Iako su iznimno ukusne i u njima se rado uživa, često se već nakon nekoliko dana od kupnje pretvore u kašu ili počne rasti plijesan, pa je zato važno pojesti ih što prije.

Ipak, postoji jednostavan trik kako to spriječiti. Danijel Clark s Mayberry farme tvrdi da, ako dobro operete jagode prije nego što ih stavite u hladnjak, možete znatno produljiti njihov vijek trajanja.

„Jednostavan način da jagode dulje ostanu svježe? Samo ih uronite u posebnu posudu napunjenu mješavinom vode i octa“, otkriva Danijel.

Možda zvuči neobično, ali uranjanje jagoda u otopinu vode i octa može uništiti površinske bakterije, osiguravajući da ostanu svježe dulje vrijeme, prenosi Express. Zbog visokog sadržaja vlage, jagode lako privlače bakterije i brzo razvijaju plijesan nakon kupnje. Ocat, zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, uništava i bakterije i spore plijesni, a istodobno čisti nečistoće koje se mogu zadržati na plodu.

Kako jagode duže očuvati svježima?

Sve što trebate je potopiti jagode u mješavinu hladne vode i malo octa – neka odstoje oko dvije minute. Ključno je postaviti mjerač vremena i ne ostavljati ih predugo u otopini, kako ne bi poprimile okus octa. Ako ih uronite samo na kratko, do toga neće doći.

Nakon pranja, ostavite jagode da se prirodno osuše na kuhinjskoj krpi, a zatim ih lagano posušite papirnatim ubrusom. Vlaga koja ostane na jagodama može potaknuti razvoj bakterija i plijesni nakon što ih spremite u hladnjak.

„Najvažnije kod čuvanja jagoda jest da budu potpuno suhe. Kada ih ocijedite i posušite, uklonite višak vlage papirnatim ručnicima i spremite ih u hermetički zatvorenu posudu – spremne za sljedeće grickanje“, savjetuje Danijel.

Jagode koje prođu ovakav „tretman“ mogu ostati svježe dodatnih pet do sedam dana. No, ako ciljate na dugotrajnije čuvanje, zamrzavanje ostaje najbolja opcija.

Ne propustite