Zaboravljene stvari: Nacisti su imali logore, a Amerikanci kampove za 120.000 Japanaca

Sjećate li se
Zaboravljene stvari: Nacisti su imali logore, a Amerikanci kampove za 120.000 Japanaca
Mračna strana američke demokratije

Izvršni nalog 9066 je predsjednička izvršna naredba koju je potpisao i izdao za vrijeme Drugog svjetskog rata predsjednik Franklin Delano Roosevelt. On je dozvolio Ratnom sekretarijatu da određene oblasti proglasi za vojne kampove za deportaciju Amerikanaca japanskog, italijanskog i njemačkog porekla. 
 
U praksi, međutim, naredba je uglavnom primjenjivana na japanskim Amerikancima, a oko 120.000 muškaraca, žene i djece japanskog porijekla su iseljeni sa zapadne obale Sjedinjenih Država i zatovreni u koncentracionim logorima širom zemlje.

jap2
 
Više od dvije trećine zatvorenih imalo je američko državljanstvo u trenutku izbijanja Drugog svjetskog rata. Mnogi od onih koji su internirani u skladu sa ovim zakonima, zauvijek su izgubili svoje domove, firme, imovine i ušteđevinu.

Slučaj koji je pokušavao osporiti tu praksu dospio je na Vrhovni sud 1944. godine. U njemu se Fred Korematsu, koji je rođen u SAD i imao je američko državljanstvo, iako japanskog porijekla, žalio jer je osuđen zato što je odbio da napusti svoj dom u Kaliforniji i ode u kamp.

"Nisam saglasan s ovom legalizacijom rasizma. Rasna diskriminacija u bilo kojem obliku i na bilo kojem stepenu nema opravdanja u našem demokratskom stilu života. Neprivlačna je u bilo kojem okruženju, a potpuno je odvratna među slobodnim ljudima koji su prihvatili načela utvrđena Ustavom SAD", obrazložio je svoj slučaj tom prilikom Korematsu. 

Međutim, ništa nije pomoglo. Američka vojska je svjedočila da se japanskim Amerikancima ne može vjerovati, jer se ne može pouzdano znati da bi oni izabrali SAD prije nego Japan, pa je bilo logično da se svi sklone. Sud je bio saglasan sa takvim stavom i smatrao je da je nacionalna bezbjednost bitnija od individualne i Korematsu je poslat u logor. Čak i po završetku rata, on nije mogao da se vrati u svoj dom, već je morao da se, zajedno sa svojim japanskim sunarodnicima, naseli na istoku Amerike. Do kraja života se borio protiv rasizma svake vrste.

jap3

Danas se ta presuda smatra jednom od najkukavičkijih u istoriji SAD. Godine 1983. Kongres je odlučio da se odluka zbog zastarjelosti poništava, a 1988. zakon o građanskim slobodama donio je i službeno izvinjenje, ali i novčanu odštetu, svima koji su boravili u kampovima tokom rata. Godine 1998. predsjednik SAD Bill Clinton je, istina sa višedecenijskim zakašnjenjem, nagradio Korematsua predsjedničkom medaljom slobode.

jap4

Fred Korematsu je umro 2005. u 86. godini života.

Izvor: dnevno.rs

Ne propustite