Ovako se pravi najbolja zaprška za grašak: Kuhar otkrio u čemu je caka da bude “baš po ukusu”

Grašak je praktičan, pogotovo ako pripremate zamrznuti, jer mu ne treba mnogo vremena da se spremi, a što duže kuha, više upija ukus savršene zaprške koju ste pripremili.
Sastojci:
-1 kg graška
-500 g mesa po izboru (pileće grudi, ćureće grudi ili -drugo, junetina, pileća krilca)
-2 glavice crnog luka srednje veličine
-2-3 očišćene mrkve
-So
-Malo ulja
-2 kašike aleve paprike
Priprema:
Sitno isjeckati 2 glavice crnog luka srednje veličine i staviti ih u šerpu – idealno je koristiti tufnastu. Dodati oko 1 kg svežeg ili smrznutog graška, 2-3 očišćene mrkve isječene na kolutove i oko 500 g mesa po izboru isječenog na kocke (svinjsko, pileće grudi, ćureće grudi, junetina). Mogu se dodati i pileća krilca. Posoliti, naliti vodom da ogrezne, poklopiti i strpljivo kuvati na "tihoj vatri" dok se meso i grašak lijepo ukrčkaju. Ne treba preterivati sa količinom vode – bolje je u toku kuvanja dodati još malo po potrebi, ako ispari.
Kada su se grašak i meso skuhali, a luk se pretvorio u kašu, vrijeme je za zapršku. U tavu sipati ulje da pokrije dno, dodati 3 kašike brašna i propržiti dok ne porumeni. Skoniti zapršku sa vatre, dodati 2 kašike aleve paprike, dobro promiješati i izručiti u grašak koji lagano vri.
Ako je potrebno, dodati još malo vode kako bi se podesila gustina po ukusu, te provjeriti da li je dovoljno slano. Ostaviti još desetak minuta da se lagano krčka. Po želji, mogu se dodati i knedle (1-2 jaja, brašno, so – umijesiti rjeđe tijesto i kašikom spuštati knedlice u grašak koji "šapuće").
Ko voli, može da doda kašiku kisele pavlake u tanjir. Uz čorbast grašak, poslužiti kupus ili neku drugu salatu, i naravno, svjež hljeb za umakanje i da se tanjir omaže. Napravite veću količinu, pa imate ručak za dva dana.