Meso koje bi trebalo izbjegavati: Loše za zdravlje, goji i povećava rizik od bolesti

Mnogi ne mogu zamisliti obrok bez mesa, ali stručnjaci upozoravaju da bi određene vrste trebalo konzumirati rjeđe. Svakodnevni unos nekih mesnih proizvoda može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Meso je bogato proteinima, koji su neophodni za organizam. Piletina je često prvi izbor kada želimo zdraviju ishranu, dok ljekari preporučuju ograničavanje unosa crvenog mesa i prerađevina.
Koje meso je najbolji izbor?
Na ovo pitanje odgovorio je gastroenterolog Vojislav Perišić, objašnjavajući da govedina ima visok sadržaj željeza i cinka, zbog čega je popularan izbor u Americi. Međutim, postoje vrste mesa koje je bolje izbjegavati jer sadrže visoke količine zasićenih masti, što može dovesti do povećanja lošeg (LDL) holesterola, začepljenja arterija i srčanih bolesti.
Četiri vrste mesa koje bi trebalo ograničiti
1. Biftek i masni odresci
Odresci poput ribeye i filet mignona sadrže veliku količinu zasićenih i trans masti, koje su povezane s upalama u organizmu i povećanjem tjelesne težine. Prekomjerna konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.
2. Jagnjetina
Iako je često dio tradicionalnih obroka, jagnjetina sadrži visoku količinu masti. Osobama s povišenim holesterolom ili porodičnom historijom srčanih bolesti preporučuje se da je konzumiraju umjereno ili u potpunosti izbace iz ishrane.
3. Svinjska rebra
Masnoća na svinjskim rebrima vidljiva je golim okom, a samo jedna porcija može sadržavati čak 13 grama zasićenih masti, što povećava rizik od gojaznosti i problema sa srcem.
4. Kobasice i suhomesnati proizvodi
Prerađeno meso, poput suhomesnatih kobasica, sadrži visoke količine soli i zasićenih masti. Samo 50 grama ovih proizvoda može imati i do 500 mg natrijuma, što povećava rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.