Nabacite osmijeh na lice: Jared Leto zaslužuje šansu i ne treba ga porediti sa Heathom Ledgerom

Filmovi
Nabacite osmijeh na lice: Jared Leto zaslužuje šansu i ne treba ga porediti sa Heathom Ledgerom
Joker, kao lik, djeluje na svoju ruku. Ovi glumci pokušavaju živjeti tog lika, a ne jedan drugoga.

Kada je Jared Leto, čovjek mnogih talenata, koji prije svega uključuju one za glumu i muziku, dobio kultnu ulogu Jokera u nadolazećem filmu „Suicide Squad“, veliki broj strip-geekova se pobunio smatrajući kako on nije pravo rješenje za ovu famoznu figuru.

Postoje likovi čiju ulogu u filmu bi svaki veliki glumac trebao dobiti. Klasični primjer bi bio Hamlet. Pristupačne su brojne verzije, varijacije i prevodi Hamleta. Kako na filmu, tako i na pozornici. Hamlet kao lik je toliko bogat i dubok da svaki glumac koji ga je pokušao dovesti na pozornicu ili ekran nije uspio ništa drugo do zagrebati površinu mogućnosti sa svojim nastupom. 

Budući da je lik toliko intrigantan, a izvorni materijal tako temeljan, nema smisla porediti nastup jednog glumca sa drugim. Ima smisla diskutirati samo o tome da li je svaki glumac pojedinačno učinio pravdu ka liku i izvoru.

Mnogo varijacija Jokera

Joker je poprilično poput Hamleta. Samo što Joker ima stotinu puta više izvornog materijala. Mnogo je varijacija Jokera prikazano kroz stripove i karikature. Naravno, neke od varijacija nisu sjajne (znate li da je trenutno besmrtan?!). Ali, od onih koji su odlični ima dovoljno materijala da desetine glumaca isproba svoju interpretaciju Jokera bez ponovljenih pokušaja. 

Cesar Romero bio je klaunovski princ. Jack Nicholson je bio klaunovski mafijaš. Heath Ledger klaunovski haos. Mark Hamill je klaunovski lud. Ostaje da vidimo kakva će vrsta klauna biti Jared Leto. Za nadati se da će biti klaunovski psihopat. 

joker1

Postoji i Joker ubica. Ubijanje, mučenje i sudjelovanje u haosu, sve za vlastitu zabavu i smijeh. On ima razgovore u svojoj glavi i smije se histerično na vlastite šale. Očajnički želi nabaciti osmijeh i na Batmanovo lice.

Poznato je poglavlje u Batmanovoj priči „Ničija zemlja“ u kojoj Joker potpuno sam ubija i sakati jednu bandu sa šiljastom bejzbol palicom na bejzbol terenu. To čini dok u svojoj glavi igra stvarni bejzbol meč, dočaran sa komentatorima, kikirikijem i ostalim detaljima. Nekontrolisano se smije dok drobi kosti i mekša meso. Potpuno luda scena. A tog Jokera još uvijek nismo vidjeli na filmu. Upravo bi nam ga Leto mogao pružiti. Sigurno da posjeduje glumačke kvalitete.

Bez poređenja

Bit će potrebno prvo pogledati dugo najavljivani „Suicide Squad“ da bi mogli zaključiti hoćemo li Letov nastup voljeti ili mrziti. Veliki broj ljudi nije bilo zadovoljan što je pokojni Heath Ledger odabran za Jokera sada već davne 2006. On je dokazao da nisu bili u pravu. No, Leta ne treba porediti sa Ledgerom. Kao ni Leta sa Nicholsonom. Ni Ledgera sa Nicholsonom, kada smo već kod toga. Treba ih porediti sa izvornim materijalom koji pokušavaju vratiti u život.

Joker, kao lik, djeluje na svoju ruku. Ovi glumci pokušavaju živjeti tog lika, a ne jedan drugoga. Oni ne stvaraju lika iz ničega i predstavljaju nam ga po prvi put. Pokušavaju nam prikazati nekoga sa kim smo već upoznati. Jednog potpuno ludog, nestvarnog lika kojeg volimo i kojeg želimo da opravdaju. 

To je mnogo monumentalniji zadatak. Dosta puta smo mogli vidjeti neke druge filmske likove, kada su glumci i pisci pokušavali ponovno izmisliti nešto kultno i potpuno su podbacili.

Zbog svega ovoga „Suicide Squad“, koji izlazi narednog ljeta, trebamo pogledati bez predrasuda oko Letovog Jokera. Možda na koncu izađe iz pomenutog parka i histerično se krene smijati..

Ne propustite