Njegovo drugo ime je transformacija: Jednoga dana se pogledao u ogledalo i odlučio napraviti zaokret

Slavne ličnosti
Njegovo drugo ime je transformacija: Jednoga dana se pogledao u ogledalo i odlučio napraviti zaokret
Nadao se da će pronaći kolaborativne režisere, priče koje će se uvući u podsvijest i šansu da radi sa problemima s kojima se i sam suočavao.

Negdje u drugoj polovini 2010. godine, Jake Gyllenhaal se pogledao u ogledalo i vidio da nešto nije kako treba biti.

To je bila godina u kojoj je imao glavne uloge u filmu „Ljubav i ostale droge“, romantičnoj komediji gdje je igrao često nagog farmaceutskog predstavnika, te „Princu od Perzije“, visokobudžetnoj epskoj akcijskoj avanturi adaptiranoj po istoimenoj video-igri.

Nijedan od filmova nije prošao dobro kritički ili komercijalno i od tada, Gyllenhaal donosi „interesantne odluke“, kako to kažu u Hollywoodu, jureći narko kartele (Posljednja patrola), otmičare (Zatočene), saobraćajne nesreće (Noćne kronike) i sebe (Neprijatelj) kroz filmove koji su ponudili neznatno u smislu box-office slave, ali mnogo na ličnoj osnovi.

A ukoliko to nije bilo dovoljno umjetnički kredibilno, Gyllenhaal je istražio i pozorište, glumeći u dvije drame britanskog dramaturga Nicka Paynea, „Ako postoji, još uvijek ga nisam našao“ i „Konstelaciji“, što je bio njegov debi na Broadwayu.

Transformacija vlastitog tijela postala je dio njegovog identiteta. Jakeova vanjština u „Lijevom krošeu“, ovogodišnjoj sportskoj drami Antoinea Fuque, šokantan je prelaz sa skeletnog Loua Blooma u „Noćnim kronikama“, LA noiru o jezivom novinaru koji prodaje snimke saobraćajnih nesreća TV stanicama.

Ova je transformacija“, kako je rekao filmski distributer Harvey Weinstein rekao u Cannesu, „nevjerovatna“.

Ljudi mi kažu, 'Napravio si sve ove promjene u životu i tvoji filmovi se čini tako drugačijim. Sviđaju mi se filmovi koje sada snimaš'“, kazao je sam Gyllenhaal. „To implicira da im se nisu sviđali prijašnji...

Istini za volju, on odavno snima mračne i interesantne filmove, još od „Donnieja Darka“ 2001., kao i muške arhetipove u mnogim drugim: kao gay kauboj u „Planini Brokeback“, morski snajperist u „Gušterima“, čak i čovjek gladan novca u „Ljubavi i ostalim drogama“. Čini se da se Gyllenhaalov život promijenio mnogo više nego njegovi filmovi.

Pokušavao sam shvatiti neke stvari“, kazao je. Bio je u dvadesetim, nesiguran oko svog „mjesta u stvarima“. Mnogo otvorenije je to prepričao Davidu Ayeru, režiseru „Posljednje patrole“.

Rekao mi je da mu je dosta svega. Nezadovoljan je svojim životom i želi ga promijeniti“. 

Sa neutralne strane, to se čini manje kao nezadovoljstvo, a više kao potraga.

gyllenhaal1

Uvijek se govorilo da ćemo pronaći mjesto gdje će se sve stvari poklopiti, gdje ćemo nekako biti upotpunjeni ili sretni, šta god da je to“, kaže Jake. „Pa sam krenuo u potragu“.

Nadao se da će pronaći kolaborativne režisere, priče koje će se uvući u podsvijest i šansu da radi sa problemima s kojima se i sam suočavao. U „Neprijateljima“, on igra profesora na univerzitetu i njegovog dvojnika, bradatog i muževnog glumca sa ključem od seks kluba. Dva lika ponudila su mu šansu da se bori sa idejom pomirenja intimnosti i požude, te najvažnije, sukobom sa sobom, i to u vrijeme kada je to upravo ono što je radio u stvarnom životu.

Bio sam na mjestu u svom životu gdje sam se osjećao potpuno razdijeljeno. Upravo sam se preselio iz Los Angelesa u New York. Uvijek postoji period u životu, tokom dvadesetih, kada mnogo slušate savjete drugih ljudi. Niste sigurni u ono što vjerujete i krećete se u pravcu koji se čini pravilnim u očima drugih ljudi. I onda razmislite, pa šta je to što ja tačno osjećam? Šta ja želim? Šta me pokreće? Nije uvijek sve tako čisto i jasno. Nije kao da imam agenta na jednom ramenu i čistog umjetnika na drugom“, iskren je Gyllenhaal.

Gyllenhaal duguje disciplinovanu radnu etiku svom ocu Stephenu. Kada je imao 8 ili 9 godina, Jake bi se budio rano ujutro i išao trčati sa njim prije škole. Stephen je bio atleta, odličan hrvač u srednjoj školi, ali je također imao umjetničku stranu.

Otac je svirao violu i bio je u fudbalskom timu. On je Šveđanin, tako da je i avanturist. On je čovjek koji tvrdi da sebi činite veliku štetu ako se nađete negdje blizu okeana, a ne uskočite u vodu. Ukoliko nailazi oluja, on bi znao reći, 'Pogledajte ove velike valove, trebali bi otići među njih'.

Kaže da se sada zadovoljava i malim stvarima.

U ovom trenutku, ushićen sam ako sam u filmu koji samo funkcionira, čak i skroz malo. Filmovi su tako teški. Samo to je čudesno“.

Jake trenutno snima „Noćne životinje“, adaptaciju knjige „Tony i Susan“ pisca Austina Wrighta iz 1993. 

Priča prati Susan (Amy Adams), koja je primila tajanstvenu knjigu od bivšeg muža, koji traži njeno mišljenje. Ona biva zanesena izmišljenim životom protagonista, Tonyja Hastingsa (Gyllenhaal) i njegove žene Laure (Isla Fisher), a kako se obje priče odvijaju, Susan se vraća nazad u tamnu prošlost.

34-godišnjak je svojim posljednjim ulogama jasno pokazao svima da je na pragu procvata u jednog od najspecifičnijih glumaca današnjice, a ukoliko ovako nastavi, ni osvajanje Oscara nije isključeno u bliskoj budućnosti.

Ne propustite