NJENOJ LJEPOTI SE DIVIO SVIJET: Bila je Miss Jugoslavije, igrala je za Tita, a svi je pamte kao Mariju iz serije "Otpisani"

Slavne ličnosti
NJENOJ LJEPOTI SE DIVIO SVIJET: Bila je Miss Jugoslavije, igrala je za Tita, a svi je pamte kao Mariju iz serije "Otpisani"
Zlata je bila i bivša Mis Jugoslavije, supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića.

Zlata je bila i bivša Mis Jugoslavije, supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića. Čuvena Marija iz serije "Otpisani" napustila nas je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cijela bivša Jugoslavija.

Iako je s roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živjela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu. U zimu 1954. godine, majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gdje je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snijega.

- Moj tata Borislav radio je kao ekonomista, a kako je tada važilo pravilo da radite tamo gdje vas rasporede, često smo se selili. Otac Nišlija i majka Beograđanka upoznali su se u Boru. Pred porođaj majka je otišla kod svekra i svekrve u Svrljig, a pošto je snijeg napadao do krovova, nije mogla da se vrati i ja sam se rodila kod bake Nadice. Sentimentalno sam vezana za to mjesto u kome sam provodila sve raspuste. Kod bake je vladala demokratija, što sva djeca vole. Imali su veliko dvorište, gdje sam uživala u toplim ljetima i zimama sa mnogo snijega - rekla je u davnom intervjuu za Story.

Zlata je jednom otkrila kako je njena majka Milica bila jako stroga, dok je otac bio popustljiviji. Ona i brat su vaspitani patrijarhalno, bilo im je sve dozvoljeno, pod uslovom da budu dobri đaci. Inače, njen brat Dejan je osamdesetih bio popularan pop pjevač, a njihovi roditelji su se razveli još dok su oni bili tinejdžeri.

Urednik prvog jugoslovenskog tabloida ju je zapazio i pozvao da učestvuje na izboru za najljepšu tinejdžerku. Mlada plavokosa ljepotica pobjedila je na tom prvom Čikovom konkursu 1969. godine, što ju je odvelo u finale izbora za Miss tinejdž u Zagrebu, gdje je osvojila titulu prve pratilje, a pobjedila je Anita Buturina, buduća supruga pjevača Miše Kovača. Ipak, otputovala je na svjetski izbor u Tokio, gdje su je prijavili kao godinu dana stariju kako bi mogla da se takmiči.

Miss Jugoslavije je postala 1971. godine i sa tom titulom otputovala na takmičenje u London. Paralelno sa školovanjem Zlata je radila na televiziji Beograd kao najavljivačica programa i prva je gledaocima poželjela dobar dan na tada eksperimentalnom Drugom programu. Kao model i manekenka često je putovala u Zagreb i nosila modele čuvene kreatorke Žuži Jelinek.

Studirala je u klasi profesorke Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Radošem Bajićem, Snežanom Savić, Ljiljanom Stjepanović...

Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji "Povratak otpisanih" koja ju je proslavila.

Prvog sina Gvozdena je rodila sa 19 godina, a o toj studentskoj ljubavi nikad nije željela da govori.

- Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku željela sam dijete i rodila sam ga - rekla je u nekom od svojih intervjua.

U početku je krila svoju trudnoću na fakultetu, sve dok profesorka na jednim vježbama nije primjetila stomak.


 

Ne propustite